“Referendum je dio predizborne kampanje”

0 514

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko rekao je da vjeruje da vlasti u Republici Srpskoj (RS) referendum koriste kao dio predizborne kampanje.

“Ali, nikako ne želim da ga potcjenim. Zabrinjava me sama činjenica da se političari u ovoj zemlji mogu ‘igrati’ svime, pa i sa sporazumom koji je BiH donio mir. I neka ljudi u RS znaju da se njihovi političari igraju i sa samom RS, jer bez Dejtona nema ni RS”, rekao je Inzko za beogradski list “Danas”.

Inzko smatra da Dejtonu nije potreban nikakav referendum za podršku, jer je najbolja podrška Dejtonu njegovo poštivanje u cjelini, kao i poštivanje visokih predstavnika i njihovih mandata.

On je je naglasio da nema ni potrebe da se Dejton koristi za skupljanje jeftinih predizbornih poena na štetu opšteg dobra svih građana, navodeći da Dejton treba poštivati u cjelini, a ne po principu švedskog stola, odnosno ”uzmi aga što ti srcu drago”.

“Idu izbori, pa se pitam zašto se vlasti ne dokazuju biračima u nekim drugim stvarima kao što su ekonomski napredak, borba protiv kriminala i korupcije, poboljšanje zdravstvenog i školskog sistema? Odgovor je, na žalost građana BiH, jednostavan. Na tim poljima očigledno nemaju puno da pokažu”, rekao je Inzko.

Inzko je ponovio da međunarodna zajednica u principu podržava dijalog i dogovor domaćih političkih lidera i dodao da međunarodna zajednica neće nametati ustavna rješenja, jer je pronalazak rješenja isključiva odgovornost domaćih političkih stranaka i lidera.

“Ove godine građani će imati mogućnost da ocijene političare na izborima”, rekao je Inzko i dodao da oni treba da ocijene “ko samo priča nacionalističku priču i ne radi ništa na polju ekonomije, socijale, školstva, zdravstva”.

“Na građanima je da kažu ko je spreman na dogovor za dobro svih, a ko se samo svađa, kako u BiH tako i sa međunarodnom zajednicom i vodi politiku izolacije, te ko je od sebe napravio problem, umjesto vjerodostojnog sagovornika sa kojim su svi spremni da sarađuju”, istakao je Inzko.

(SodaLIVE.ba/SRNA)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x