Reagovanje na tekst “Bečić tvrdi da dugovanja CPM-a BH nisu priznali u Mariboru”

814

Na email: redakcija@sodalive.ba dobili smo reagovanje na tekst “Bečić tvrdi da dugovanja CPM-a BH nisu priznali u Mariboru”. Reagovanje prenosimo u cijelosti:

Žalosno je gledati medijski linč na CPM BH d.o.o. Lukavac, firmu koja je do jučer upošljavala 300 stotine radnika sa područja Tuzlanskog kantona, donosila 20 miliona KM realizacije sa područja Republike Srpske, rekonstruirala i adaptirala Hotel Lukavac, Gradski bazen i pokušala da spasi od stečaja Tuzlaputeve d.o.o. Tuzla, što joj je na koncu “došlo glave”.

Izgleda da je greška što je sebi, u ovako jadnom prostoru, zadala preteške i neostvarive ciljeve budući da u tome nije imala pomoć niti podršku kako onih kojima je to bila dužnost, tako i samih ljudi koji su bili uposlenici gore spomenute kompanije.

Jedina stvar u kojoj je ova firma uspjela, je ujedinjenje pozicije i opozicije u zajedničkoj borbi protiv bitne promjene koja se desila u prethodne četiri godine, te da sruši kako nju tako i svaki naredni pokušaj takvog nekontroliranog i spontanog dešavanja od “naše politike”.

S obzirom da firma nije nastala na osnovu bilo kakvih političkih struktuiranja, veoma je “zgodna” za konstrukcije, institucije i stvaranje mitova o borbi protiv kriminala.

Svjedoci smo sapunice koje objavljuje list “Dnevni avaz”, interesantno, svakog ponedjeljka, kada iole pismen novinar zna da je u tom danu skoncentrirano najmanje bitnih tema za objavljivanje, od značaja javno mnijenje.

Naslov tekstova obećava “velike kriminalne radnje”, a sadržaj u nastavku predstavlja pravo razočaranje za čitalačku publiku, te se ne vidi veza između naslova i teksta ispod.

Sve ovo ima za cilj zloupotrebu medijskog prostora od strane novinara koji svojim konstrukcijama skreće pažnju čitatelja od suštine problema i zamjena teza o crnom i bijelom, sam “kreira” istinu, te na taj način propagira jednostrano novinarstvo kršeći njegova osnovna načela.

Sasvim je izvjesno da će se i ova, kao u ostalom i sve sapunice, gledati u više epizoda pri čemu će čitatelji izgubiti pojam o tome kako je priča počela.
Naravno da će u svemu tome profitirati jedino “feljtonistički”autor množeći broj objavljenih tekstova na zadatu temu pute cijena po komadu.

U potpisu: Dževad Bečić

PREPORUČUJEMO

Komentarisanje nije dozvoljeno.