Reagovanje na dogovor Unije studenata sa menadžmentom Univerziteta

0 591

U povodu zaključaka sa sa radnog sastanka predstavnika Unije studenata sa menadžmentom Univerziteta, na kojem su usaglašena mišljenja koja se odnose na Odluku Senata o visini naknade za polaganje ispita studenata ponovaca I godine dodiplomskog studija, saopštenjem za javnost oglasila se Omladinska organizacija OKO čije saopštenje u nastavku prenosimo u cijelosti.

Reagovanje na zaključak sa radnog sastanka predstavnika Unije studenata sa menadžmentom Univerziteta koji je održan 28.01.2010.godine, ali i još jednom podsjećanje na sramnu odluku Senata od 18.11.2009.godine.
Smatramo da prije svega Univerzitet nije učinio ništa na poboljšanju uslova studiranja.To znaju studenti koji se svakodnevno susreću sa nedostatkom prostora, sa nedostatkom kadra, nedostatkom učila, tehničkih pomagala, biblioteka.

Naše primjedbe ćemo pokušati hronološki da poredamo.

Prva se odnosi na način donošenja odluke koja udara direktno po studentskom džepu.Ona je donešena 18.11.2009. godine i na snagu je stupila ove akademske godine – školske 2009/2010. I baš u tom periodu kada se donosila ta odluka, predstavnici Unije studenata su istupili iz Senata. Da li se to uradilo po nekom dogovoru, to ne znamo, ali znamo šta u njoj piše.

U odluci stoji da student koji „prvi put obnavlja prvu godinu dodiplomskog studija plaća naknadu za svako ponovno polaganje završnog ili popravnog ispita u visini od 30 KM po predmetu i po ispitu“.

To znači da studenti koji drugi put obnavljaju prvu godinu ne plaćaju taj iznos.To je gledano sa pravne strane.Univerzitet je donijeo odluku koju ni sam ne zna da protumači.Odluku koja je besmislena po mišljenju mnogih profesora.Tako je na posljednoj sjednici naučno – nastavnog vijeća Filozofskog fakulteta iskazana podrška studentima o ukidanju te odluke, ali je rečeno nešto što i mi znamo – da se ta odluka donosi u Senatu.

Treba istaći i to da bi se to plaćanje uvelo i pored participacije koju studenti koju obnavljaju godinu plaćaju po semestru iznos od 100 KM i više.Moramo odmah napomenuti, da nismo za one studente koji su upisali fakultet iz dosade i jednu te istu godinu obnavljaju par puta, ali to se treba riješiti na drugačiji način. Prema bolonjskom sistemu studenti imaju i po 16 predmeta.Ne znači da student koji u toku godine položi 14 predmeta i na taj način ne ispuni uslov za upis u narednu godinu, da se radi o lošem studentu.

Napomene radi, studenti po starom sistemu imali su mogućnost da prenesu i po 4 predmeta. Toliko o tom dijelu kada se odluka donosila.

Druga primjedba i još veća odnosi se na rad Unije studenata. U proteklom periodu predstavnici iz Unije studenata su rekli da će učiniti sve da se taj novčani iznos umanji. Međutim, nisu učinili ništa. To potvrđuje zaključak sa radnog sastanka predstavnika Unije studenata sa menadžmentom Univerziteta Zaključak je da student sada plaća PAUŠAL u iznosu od 30 KM po nastavnom predmetu za akademsku 2009/2010 godinu. Sada će za iznos od 30 KM moći izaći na jedan predmet i to na svim ispitnim terminima bez dodatnog plaćanja, što bi preneseno značilo da će ukoliko iskoristi sve prilike za polaganje ispita, svaki izlazak platiti 6 KM (5 izlazaka na ispit u toku godine x 6 KM = 30 KM). Iz navedenog možemo reći da studenti iz reda Unije studenata rade na štetu svih studenata ovog Univerziteta i da su pali pod pritiskom vladajuće elite. Oni nisu uspjeli da umanje cijenu koja je donešena pomenutom odlukom, nego su istu još i verifikovali. Ne znaju čak ni činjenicu da po bolonjskom sistemu studenti nemaju tih 5 rokova koliko oni navode, nego svega 3, a na nekim fakultetima i 4. Dakle, i tu su ta odsupanja koja se čine kako je kome volja.Po našem mišljenju, imali su pravo da zahtjevaju najminimalniju cijenu, jer zakonom nije precizirano koliki bi to iznos trebao da bude. Samo je rečeno da visinu iznosa određuje Senat.

Mi smo već jednom predložili da to bude 0.10 KM. I evo opet to predlažemo. I to je privremeno, jer ćemo tražiti i brisanje člana zakona koji nalaže ova plaćanja.
Za narednu sedmicu, u vrijeme kada bude sjednica Senata, najavljeni su proteste.

Omladinska organizacija OKO će podržati studente u ostvarivanju njihovih prava i rješavana problema koji su prozrokovani bolonjskim sistemom. Njih je mnogo i vrijeme je da se riješe. Nećemo dozvoliti da to bude na štetu studenata zato što je ova Vlada i ovaj Univerzitet ušao nespreman u taj sistem.

(SodaLIVE.ba/Tuzlarije.net/OKO)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x