Razvojna banka FBiH odbija Energoinvestu vratiti 6,5 miliona maraka depozita za bankovnu garanciju

0 629

Na pomolu je, čini se, novi skandal s Razvojnom bankom FBiH. Evo primjera kako ova banka pomaže izvozno orijentirane bh. kompanije – pomaže jednostavno, ne vraća im depozit. Ukratko, da bi osigurao garancije za poslove u Alžiru, Energoinvest je trebao bankarsku garanciju. Federalnoj Razvojnoj bancu uplatio je sedam miliona maraka na ime depozita za garanciju. Nakon što je Energoinvest stekao uvjete za oslobađanje i povrat depozita, banka ne da novac nazad.

Slučaj sarajevskog Energoinvesta dokaz je sumnjive i u najmanju ruku čudne politike koja se, kada je riječ o razvoju domaće proizvodnje, dešava u Razvojnoj banci FBiH. Umjesto da, nakon što je stekla uvjete za oslobađanje i povrat čak sedam miliona maraka depozita, banka odmah vrati novac, ona je naprasno prekinula svaku komunikaciju s Energoinvestom.

Na jednom od ranijih sastanaka  predstavnika banke i Energoinvesta ovoj kompaniji je obećano da će odmah nakon što neki od uvjeta budu ispunjeni novac biti vraćen. Prve uvjete za vraćanje pet miliona Energoinvest je stekao polovinom decembra prošle godine. U obrazloženju Razvojne banke zašto ne vraća novac stoji: “Razvojna banka još uvijek nije dobila pismenu saglasnost niti Investitora, odnosno korisnika garancije, niti njegove banke da je prihvaćeno pravdanje dijela avansa, što je osnov za izdavanje saglasnosti za umanjenje iznosa garancije.”

“Ispunili smo uvjete predviđene ugovorom za povrat. Tvrdim da novac bezrazložno stoji zamrznut i besplatno na korištenje Razvojnoj banci”, kaže direktor Sektora finansija Energoinvesta Dževad Ganić.

Energoinvest Razvojnoj banci dostavlja kasnije i pojašnjenje zahtjeva za oslobađanje dijela novčanog depozita. U međuvremenu su stečeni i uvjeti za oslobađanje i preostalog dijela depozita. Energoinvest traži povrat svih 7.300.000 maraka, a banka vraća samo 730.000 maraka.

“Ovo je odluka predsjednika Uprave Razvojne banke FBiH, ovo nije odluka ni mišljenje stručnih službi, niti odluka i mišljenje kreditnog odbora. Ovo nije odluka i mišljenje Uprave Razvojne banke, iza ovog svega stoji samo jedan čovjek”, tvrdi Ganić.

U jednom od odgovora banka tvrdi da će novac vratiti kada okonča razmatranje kratkoročnog kredita Energoinvesta. Međutim, tvrde u Energoinvestu, takav zahtjev nikada nije podnesen. Ovakav bahat odnos banke prema Energoinvestu, prema svom klijenu u vrijeme recesije više je nego zabrinjavajući. Ili je u pitanju još jedan od načina da Energoinvest bude osiguran pred privatizaciju.

(SodaLIVE.ba/FTV)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x