Razgovori za rješavanje problema romske populacije

0 475

Juče su Općinu Lukavac posjetili predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, Federalnog ministarstva prostornog uređenja i H.O.“Hilfswerk Austrija“, koji su sa načelnikom Općine Lukavac, Dževadom Mujkićem i općinskim vijećnikom i generalnim sekretarom Unije Roma Bosne i Hercegovine, Alagom Suljićem, razgovarali o položaju i problemima romske populacije u oblasti stambenog zbrinjavanja.

Pomoćnica ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH, Saliha Đuderija, upoznala je prisutne o aktivnostima koje vodi ovo ministarstvo, na poboljšanju položaja Roma u našoj državi, u oblastima stanovanja, zapošljavanja, zdravstvene zaštite i obrazovanja, započetim 2008. godine, kao i sredstvima koja su uložena u projekte stambenog zbrinjavanja ove populacije, ali i potrebi da u njima učestvuje i lokalna zajednica. Načelnik Mujkić je istakao značaj ovih projekata iz svih oblasti, te naročito zalaganje općinskih vijećnika, Mehmeda i Alage Suljića, na prevazilaženju prisutnih problema ove populacije.

„Mi smo pioniri u radu, kada su Romi u pitanju“, kazao je Alaga Suljić, koji je, zajedno sa svojim bratom, Mehmedom Suljićem, jedan od najobrazovanijih ljudi koji pripadaju romskoj populaciji, ne samo u Općini Lukavac, nego i šire.

Pomoćnica ministra je na kraju ovog sastanka istakla da će se projekti stambenog zbrinjavanja Roma provoditi do 2015, godine, putem javnih konkursa, te da će se iz svake općine birati po jedan. Već sljedeće godine, kako je kazala i ostalim, socijalno ugroženim kategorijama stanovništva, biće omogućeno da apliciraju na javne konkurse za slične projekte.

(SodaLIVE.ba)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x