Radnicima GIKIL-a zabranjeno provođenje štrajka

9 628

Općinski sud u Tuzli donio je rješenje o zabrani provođenja štrajka radnicima Global Ispat koksne industrije Lukavac koji je počeo 6. januara. U rješenju općinskog suda stoji da Sindikalna organizacija GIKIL-a obavijesti sve članove Sindikata o zabrani provođenja štrajka, te se obavezuju da odmah uklone sve fizičke prepreke na ulazu u krug fabrike i omoguće nesmetan prolaz zaposlenicima i prevoznim sredstvima, kao i svim drugim licima radi nastavka rada, izvoza i uvoza robe.

U prijedlogu za određivanje privremene mjere osiguranja u rješenju općinskog suda navodi se da je Odluka o provođenju štrajka i samo provođenje štrajka nezakonito iz razloga što štrajk nije najavljen 10 dana prije održavanja štrajka, stranke nisu provele i okončale postupak mirenja u smislu čl. 6 Zakona o štrajku, te nisu sporazumno utvrdile koji poslovi se ne smiju prekidati za vrijeme štrajka, stoji između ostalog u rješenu općinskog suda u Tuzli.

“Danas u poslijepodnevnim satima dobili smo ovo rješenje iz suda u Tuzli. Odluku, koju smatramo političkom, ćemo ispoštovati ali ćemo iskoristiti i pravo na žalbu a u krajnjem slučaju započeti i štrajk glađu” – rekao je za SodaLIVE Nezir Kovačević, predsjednik Sindikata radnika GIKIL-a.

(SodaLIVE.ba/RTV Slon)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
9 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
stop gluposti

hahah… para stvarno vrti gdje burgija ne moze…

Zajko

Neka neka samo glasajte za iste vec 15 god. bice vam sigurno jos gore ..

Vrijeme je promjene , da neko drugi zavlada Lukavcom neka bolja stranka dosa je ovih vec 15 god..

Denal

Ma drzava (kanton) nam je haos dobar, radnici nesmiju blokirat fabriku a poslodavac smije ne placat radnike. To samo u BiH ima da su radnici krivi jer rade ko konji besplatno
Drzava nam ode u p.m.

eee

Strajk gladju je izgleda postao najnormalnija stvar. Sta postici strajkom gladju? Takve stvari su u medijima popracene vec bezbroj puta. Jedino mogu pogorsati svoje zdravlje i nista vise. Propadanje fabrika i zatvaranje radnih mjesta je najnormalnija stvar u svijetu. Ne kazem da je to super. Daleko od toga. Nesto sto ne funkcionira je osudjeno na propast. Bolje je zavrsiti agoniju sto prije jer ce se na taj nacin omoguciti pojedincu da se osvijesti i pocne tragati za drugim poslom. Ovako se to samo razvlaci i pojedinci ovu agoniju koriste za samopromociju.

Denal

U svijetu se i otvaraju radna mjesta a ne samo zatvaraju postojeca kao kod nas, pa tonemo u negativan bilans

safet

katastrofa, jos da im zabrane da zive i bil obi super….cccc
ko moze zabraniti strajk to nema sanse, nije ih stid takvo nesto reci a kamoli uraditi…
trebali se onog indijaca (Izbrisano zbog kršenja pravila komentarisanja) one sve gore guzonje u zgradi vlade TK….

kriminal,,, gdje si SIPA-o majkooooooooooooooo……

Fanatik

otpor stoko,otpor

eee

Nema tu puno price. Ne znaju ljudi ni strajkovat po pravilima. Sta bi se desilo kad bi SIPA usla u fabriku? Sta bi otkrili? Da je drzava, kao vecinski vlasnik fabrike i sef agencije SIPA, jedan od tvoraca zle sudbine koja je snasla ovu fabriku??? Nije mi samo jasno sta se ocekuje? Koje rjesenje? Je l to ono hajmo tuzit drzavu pa ce drzava presudit sama protiv sebe? Jest al zamalo.

666

ma nasli bi 100 drugih krivaca, opet bi obicni radnici bili krivi za sve. kad je to netko ko ima moc i novac osudjen, i ako ga osude gospodja Kristo ga pomiluje, i onda hajmo ispocetka.

9
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x