Radnici GIKIL-a obustavili isporuku gotovih proizvoda

2 431

Obzirom da se radnicima GIKIL-a na današnjim protestima pred zgradom Kantonalne Vlade niko nije obratio ni resorni ministar Sehudin Ograšević niti predstavnici Vlade , radnici su obustavili isporuku gotovih proizvoda.

Podsjećamo da radnici traže isplatu dvije zaostale plate iz prošle godine, kao i preciziranje Ugovora o radu, obzirom da je u junu potpisan sporazum iz koga nijedna stavka nije ispoštovana niti sprovedena u djelo. Nezir Kovačević , predsjednik Sindikata radnika Global ispat koksne industrije Lukavac kazao je da radnici neće odustati od svojih zahtjeva. Podsjećamo da je Vlada Tuzlanskog kantona vlasnik 69 % kapitala fabrike dok je indijski partner 31 % imovine.

Radnike na protestima je podržao i Granski sindikat hemije i nemetala FBiH. Kata Iveljić, predsjednica Sindikata hemije i nemetala FBiH dodala je da svu odgovornost zbog ovakve situacije u GIKIL-u treba da snosi Vlada TK.Bezuspješno smo kontaktirali resornog ministra Sehudina Ograševića kako bi smo doznali šta će bit sa ovim radnicima.Na radnom mjestu ga nismo zatekli a na telefon nam se nije javljao.

(SodaLIVE.ba/RTV Slon)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
tito

Nadajmo se da ce se vise zavrsiti i ova akonija oko GIKIL-a i da ce vec jednom ispaltiti jadne radnike, koji posteno zarade svoju platu a na kraju je ne dobiju, i da ce vec jednom poceti posteno raditi ovi indijci i ovi iz TK vlade sa radnicima i sindikatom a ne da se odonose prema njima kako prema stoci i nepismeniim stvorenjima, ljudi ba ovo je 21.vj. i nedopustivo je da nam ovo rade nasim sugradanima, prijateljima indijanska mraka… Ti isti indijci drze preko 30 koksara i zeljazara diljem svijeta i nigdje nema sl. problema sto se tice izmiranja prema radnicima i uopste odnosa prema radnicima smo kod nas(barem se nije do sada culo da je neko u svijetu protestovao iz neke zeljezare , koksare i sl.) pitate se zasto je to tako?, to je zato sto nesmije nigdje da se ponasa tako bajato i brdjanki ko kod nas jer su rigorozniji zakoni u tim zemljama, i kad bi pokusao tako nesto nebi mu se isplatilo…a tome u prilog ide cunjenica da proizvodnja u GIKL-u je odlicna prodaju se svi priizvodi i poluproizvodi iz ofe fabrike al gdje je ona finanskiska dobit, IMA JE, ali onu tu dobit iz… Read more »

seki

GIKIL doo Lukavac je u 2009 godine je bila nesto vise od 120 miliona $ od glavni proizvoda + 80 miliona $ za nus proizvode i 10$ za prodaju el.energije EL.Privredi BH, sto doje u konacnici 210 miliona $, da je izmirovao sve ono sto je trebalo onda je tu bilo 30 milona $ ciste zarade, a posto nikog nije izmirio, onda sami zakljucite(a nije mogao da da te dvije zaostale plate radnicima u iznosu 3 miliona KM)SRAMOTNO i KRIMINALNO!!!

Samo ako popuste sada radnici bolje im je da napuste GIKIL onda su tek nagrabusili..zato treba biti uporan i pod hitno poslati SIPU da to dole istrazi da se vidi ko je kriv…jer ovako se ne moze vise…

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x