Radmanović: “BiH je bliže raspadu nego funkcionalnoj državi”

6 6.826

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović izjavio je da je BiH bliže raspadu nego funkcionalnoj državi. On je ocijenio da će tako biti sve dok pod funkcionalnom državom jedan broj sarajevskih političara bude smatrao da sve treba da bude u Sarajevu. Da bez obzira na ekonomsku snagu države treba jačati administraciju na nivou BiH i da u njoj treba da dominira sarajevski politički krug.

“I sve dok takva vizija BiH postoji u glavama sarajevskih političara, uglavnom Bošnjaka, BiH ne može funkcionisati kao država. Zbog toga je ona bliže raspadu, a ne zbog drugih stvari o kojima često govori dio bošnjačkih političara i međunarodne zajednice”, rekao je Radmanović za beogradsku “Politiku”. On je dodao da su za izlazak iz takve situacije neophodna tri koraka, a prvi i najvažniji je da međunarodni faktor prestane da u BiH bude naredbodavac i zakonodavac koji je sebi dao za pravo da smjenjuje i demokratski izabrane zvaničnike, te da ostane u zemlji samo kao savjetodavac Evropske unije.

Prema njegovim riječima, drugi korak je poštivanje Ustava BiH, što danas nije slučaj, a što je, takođe, omogućio visoki predstavnik, koji bi morao jasno da upozori one koji krše Ustav BiH. “Treći i vrlo bitan korak jeste stvaranje svijesti u BiH da postoje dva entiteta i tri konstitutivna naroda koja se moraju dogovarati. Ako napravimo ova tri koraka onda će BiH opstati i biti funkcionalna država”, rekao je Radmanović.

On je rekao da je u posljednja dva izvještaja visokog predstavnika podnesena Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija, blago rečeno, navedeno mnogo netačnosti. Radmanović je rekao da je netačna ocjena da su problemi u RS i ukazao da se Dejtonski mirovni sporazum spori iz Sarajeva, odnosno Federacije BiH, a ne iz RS. “RS i retorički i stvarno potpuno provodi Dejtonski sporazum. Osim toga, RS mnogo bolje i ekonomski funkcioniše od Federacije BiH i ona ne da svoje nadležnosti i svoja sredstva na raspolaganje nekom drugom”, istakao je Radmanović.

Ponovivši da entitetsko glasanje nije problem za funkcionisanje BiH, niti je njen problem na putu prema EU, Radmanović je rekao da se ono ne može mijenjati i da nije slučajno dio Ustava BiH, jer je osnovna zaštita ljudi koji žive u jednom od dva sastavna dijela BiH. “Sadašnja vlast u RS, predvođena Savezom nezavisnih socijaldemokrata, i njeni predstavnici u zajedničkim organima BiH, nije dozvolila u prethodne četiri godine ni razgovore o principu entitetskog glasanja, a u našem izbornom programu za naredne četiri godine takođe će, prioritetno, biti da nema razgovora o entitetskom glasanja”, rekao je Radmanović.

(SodaLIVE.ba/SRNA)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
6 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
ziće

Ni Beograd više ne vari vaše izjave niti je bilo kome stalo do tvog mišljenja i tvoja tri koraka. Pare zarađuješ u Sarajevu i prava si tužibaba. Čitav svijet je u Sarajevu isvi parlamenti vas osuđuju a ti soliš pamet Beogradskoj politici. Ti predsjednik države a cijelo vrijeme viriš iz Dodikove guzice kao uostalom i svi iz te stranke. Hvala bogu da mandat traje samo 4 godine.

FOTON

Kad ovakve izjave dobivamo od člana predsjednika Bosne i Hercegovine koji stvara probleme, a ne rješava ih pa ko to može još tvrditi da je četnički pokret utihnuo. Ovaj “čovjek” ima problem sa Bosnom i Herecegovinom zašto on i njegovi istomišljenici jednostavno ne odu s druge strane Drine, pa da riješe prije svega svoje problem, a i nas patriote da liši svojih glupih ideja.

farmer

Ej moj gospodine Radmanovicu…BiH se nije raspala ni pod uticajem topova,tenkova,zatim ni etnickim ciscenjem,logorima i genocidom!!! Svi ste vi isti,brizljivo cuvate ostavstinu vaseg “predsjednika” i “djenerala”,iako ste svjesni da je stecena otimanjem,ubijanjem i protjerivanjem! Ali to vas ne zanima,vi ste “nebeski narod”! Vi gdine imate poremecen gen,neku mutaciju i manjak ljudskosti…

Ono sto me cini sretnim jeste vasa licna karta i vas pasos! U njemu pise ko ste i sta ste i tamo se nalazi jedan grb plavo-zute boje…bas kao i kod mene,Bosanca i Hercegovca…

armin

A sta bih ste vi gospodine Radmanovicu da se Vlada Bosne i Hercegovine prenese u BEogarad pa da onda bude funkcionalna…

Iraq

Nisi vrijedan komentara govno jedno.Poklopi se da ne srdis konju glupi. Bosna je bila,Bosna je sada i Bosne ce biti MAKAR TI POPRIJEKO CRKO

UpriUme

Uhh sto bi ga preko labrnja zavezo da vise nikad ne bude u stanju da pomisli tim suhim zrnom graska medj usima sto mu zvekecje! Ma rescehno BiH ga ko glavicu luka!

Halo ba sta objavljujem komentare prebrzo da odmorim! AAAALOO administratori pa ovo mi je drugi komentar od jutros ne interesuje me jel jos neko pise sa ove IP Ovo nije fer jestel culi makni ovu zastitu il cu se detonirat ocamm!

6
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x