Pušten u rad informacioni sistem za nadzor benzinskih pumpi

0 647

U sjedištu Federalnog ministarstva trgovine u Mostaru danas je održana prezentacija te je pušten u rad informacijski sistem za nadzor prometa naftnih derivata na benzinskim pumpama u Federaciji BiH.

Prema riječima federalnog resornog ministra Desnice Radivojevića, ovaj je projekt jedinstven u regiji, a cilj mu je da se informacijski uvežu benzinske pumpe u FBiH, njih oko 650, te tako stave pod potpuni nadzor kako bi se spriječila siva ekonomija i kako bi se s jednog mjesta u svakom trenutku znao kvalitet goriva na nekoj benzinskoj pumpi.

Napomenuo je da se će uvođenjem ovog sistema spriječiti i manipulacije oko podizanja i snižavanja cijena nafte i naftnih derivata. “Neće biti više manipulacija s naftom i naftnim derivatima”, ustvrdio je Radivojević, dodajući da trenutno oko 250 benzinskih pumpi u cijelini ispunjava uslove za nadzor, a ostalima je ostavljen rok do kraja godine. Radivojević je kazao da ovo ministarstvo nije radilo detaljniju ekonomsku projekciju isplativosti ovog projekta, međutim napomenuo je kako bi se to vrlo brzo isplatilo s obzirom na dosadašnje stanje “sive ekonomije” u ovoj oblasti.

Na upit o tome kakvo je stanje u Republici Srpskoj po ovom pitanju, Radivojević je kazao da taj entitet ima drugačiji sistem, ali da bi oba sisitema trebala biti uvezana na nivou države. “Insistirat ćemo da se jedan i drugi sistem povežu, a kada se to učini onda će biti jedinstveni nadzor na tržištu nafte i naftnih derivata”, kazao je Radivojević.

Federalni ministar je najavio da bi se u Federaciji BiH uskoro trebao realizovati i projekt praćenja oko 1 050 cisterni koje prevoze naftu i naftne derivate u Federaciji putem GPRS sistema te projekt u naftnim terminalima u Pločama sličan kao i na benzinskim pumpama. “Naftne terminale u Pločama povezali bi na isti način kao i sada benzinske pumpe i tako bi imali sve informacije oko ulaska nafte u terminale”, pojasnio je Radivojević, dodajući da bi se time omogućilo da FBiH ima uvijek zaliha nafte za 90 dana u slučaju naglih poremećaja na svjetskom tržištu nafte.

(SodaLIVE.ba/FENA)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x