Provjerite vaše biračko mjesto

0 601

U sklopu aktivnosti pred opće izbore u BiH Centralna izborna komisija BiH (CIKBiH) stavila je u funkciju SMS-centar za provjeru biračkog mjesta koji je od danas na raspolaganju bh. građanima (biračima).

Predsjednica CIK-a BiH Irena Hadžiabdić podsjetila je danas na pres-konferenciji u Sarajevu da birači mogu slanjem jedinstvenog matičnog broja na broj telefona 091 121 212 dobiti odgovor (poruku) telekom-operatera koja sadrži broj, te naziv lokacije i grada gdje se nalazi biračko mjesto. Cijena poruke je 12 feninga, uključujući i PDV.

Po njenim riječima, 14. septembra završeno je štampanje i pakovanje glasačkih listića. Ukupno je odštampano 13.927.141 listića, a danas počinje transport glasačkog materijala na birališta. Hadžiabdić je ocijenila da i ovogodišnji izbori pobuđuju veliko zanimanje, o čemu svjedoči veliki broj akreditiranih izbornih posmatrača.

Naime, dosad je u sklopu 109 općinskih izbornih komisija akreditirano 37.726 posmatrača političkih subjekata, te 738 posmatrača različitih udruženja, odnosno 61 posmatrač iz međunarodnih organizacija. Prema podacima CIK-a, izjave o imovinskom stanju nije dostavilo oko 300 od ukupno 3.900 ovjerenih kandidata koji su bili u obavezi to učiniti. U vezi s tim, utvrđen je rok od sedam dana za ispunjavanje spomenute zakonske obaveze.

CIKBiH zaprimio je 12 prigovora koje se odnose na moguća kršenja pravila ponašanja političkih subjekata, od čega je deset proslijeđeno općinskim izbornim komisijama, dok se samo u dva slučaja CIK pojavljuje kao prvostepeni organ. CIK je donio zaključak o pokretanju postupka protiv Mirnesa Ajanovića, kandidata Bosanske stranke (BOSS), a na temelju prijave BHRT-a, te, istovremeno, kao neblagovremen, odbacio prigovor Demokratskog narodnog saveza protiv OO SNSD-a Drvar.

Kako je rečeno, na godišnjoj konferenciji Udruženja izbornih zvaničnika Evrope (ACEEEO) u Gruziji, na kojoj su sudjelovali i predstavnici CIK-a BiH, najavljeno je da će BiH, odnosno CIK biti domaćin godišnje konferencije ovog udruženja, planirane za 2012. godinu. Iz CIK-a BiH saopćili su da su se članovi ove komisije danas sastali s predstavnicima Općine Šekovići koji su organizirali mirne proteste ispred zgrade CIK-a BiH sa zahtjevom da članovi CIK-a donesu odluku i oduzmu mandat načelniku ove općine, a kojem su građani na referendumu održanom 8. augusta, izglasali nepovjerenje.

Navedeno je da je CIK razmotrio materijal upućen iz spomenute općine (oko 130 akata) te da će se ovo pitanje naći na dnevnom redu naredne sjednice CIK-a BiH. Odgovarajući na novinarski upit u vezi s “protudržavnom i secesionističkom retorikom čelnika SNSD-a Milorada Dodika” odnosno eventualnim sankcioniranjem takvog ponašanja po službenoj dužnosti, predsjednica CIK-a kazala je da dosad s terena CIK-u nisu upućene inicijative u tom pogledu na temelju kojih bi CIK reagirao. Komentirajući isto pitanje, član CIK-a Branko Petrić dodao je da je ova komisija odgovorna za primjenu Izbornog zakona BiH, te da spomenuto pitanje nije u nadležnosti ove institucije.

(SodaLIVE.ba)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x