Proglašeno stanje prirodne nesreće na području TK

5 654

Na području Tuzlanskog kantona, zbog obilnih padavina i poplava, ponovo je proglašeno stanje prirodne nesreće. Ovakvu odluku donijela je Vlada TK na prijedlog Kantonalnog štaba civilne zaštite. Procjene štete će se naknadno vršiti, a od poplava koje su zahvatile ovo područje prije mjesec dana šteta je oko 30 miliona KM.

U protekla 24 sata voda je u Hidroakumulaciji Modrac porasla za 120 cm tako da je situacija na području Tuzlanskog kantona ocijenjena alarmantnom. Poplavljen je veliki broj stambenih i poslovnih objekata, velike poljoprivredne površine, a nekoliko desetina porodica je evakuisano. Teško stanje prouzrokovano poplavama, a koje su izazvale i nova klizišta je u cijelom Kantonu, a najugroženije općine Srebrenik, Gradačac, Čelić, Gračanica i Kladanj usljed ovakvih okolnosti proglasile su i stanje prirodne nesreće.

Kantonalnom štabu civilne zaštite dat je nalog da rukovodi akcijom zaštite i spašavanja na području Tuzlanskog kantona odnosno da koristi ovlaštenja koja ima u skladu sa Zakonom o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća u Tuzlanskom kantonu za vrijeme trajanja stanja prirodne nesreće. Također je naloženo da se svakih šest sati dostavljaju informacije o stanju na terenu te predlažu sve neophodne mjere kako bi se pomoglo ugroženom stanovništvu.

U općini Lukavac najteža situacija je na području MZ-a Dobošnica Gornja, Poljice – Hajdarhodžići, Turija Semići –   Karići. U ovim mjestima aktivirana su nova klizišta a pogoršano je i stanje već postojećih klizišta.

(SodaLIVE.ba/RTV Slon)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
5 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Meho

U općini Lukavac najteža situacija je na području MZ-a Dobošnica Gornja……

Koliko ja znam MZ Dobosnica Gornja nalazi se na uzvisenju i daleko je i od Sprece i od jezera Modrac.Da li je stvarno vijest istinita?

Iraq

i naravno poslije svih ovih poplava ponovo nista necemo uciniti da se vise ne ponove.Nije kriva samo vlast nego svi mi zajedno jer dokle god budemo kotira rijeka punili sa sporetima,starim kolima i svim i svacim nije ni cudo da nam rijeke izlaze na ulice jer ne mogu teci svojim koritom..A da li ce neko poslije ovog svega odluciti da se rijeke vrate rijekama a odpad odvozi na predvidjeno mjesto za to ostaje da se vidi..

FOTON

Vlast je kriva što ne sprovodi zakon (jel to ima negdje da pise da se smije bacati smeće na javne površine, i da to nije kažnjivo?), a mi smo krivi što kršimo zakone. Mada treba svako da se zapita dali mu treba zakon da ga spriječi da baca smeće gdje mu se prohtije, a i šta radi vlast po tom pitanju? -> SKORO NIŠTA.

almirs

“prirodne nesrece” na kojem je to jeziku jel to isto kao elementarne nepogode

5
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x