Problem studenata ˝Vakumske generacije˝

4 5.251

Obraćamo vam se ovim putem u želji da nam pomognete, na onaj način koji samo vi možete. Ne zovu vas uzalud Sedma sila, a nama je baš sada sila i potrebna, jer očigledno nikako drugačije se ne možemo izboriti za svoja prava. Nadamo se da će te barem istražiti ovo što vam pišemo i javno objaviti naše pismo.

Mi smo svjesni da je vama studenata preko glave, i da smo sve bonuse kod vas ispucali, ali molim vas poslušajte nas, jer vi ste nam zadnja šansa.

Mi smo grupa studenata, obnavljača druge godine, sa cijelog Univerziteta u Tuzli. U prošloj godini se nismo baš snašli, tako da smo godinu obnovili, ali prilikom obnove, obećano nam je jedno, a sada na snazi imamo drugo. O čemu je riječ? Nas zovu i vakumska generacija, jer smo upisali studij po starom režimu i zakonu međutim obnovom smo prešli na Bolonjski sistem. Ali obećano nam je da pošto obnavaljamo godinu, da će mo moći izlaziti na ispite, redovno sa onima koji nisu neki ispit položili, i da tek od sledeće godine idemo pod sistem Bolonje. Znači obećano nam je da polažemo ispite po starom sistemu školovanja. Međutim to se ne dešava. Rokovi predvidjeni za ispite sa naše godine mi im nesmijemo prisustvovat, a nemožemo izlaziti na recimo ispite na koje izlazi druga godina Bolonjskog sistema, jer nismo ni na predavanjima bili, i gradivo se promjenilo, u zavisnosti od ispita od ispita. Nama daju povremeno kada hoće neki treći među rok, koji nema nikakvog smisla. Svaki profesor ima svoju politiku, i obično nam ne daju da prisustvujemo ispitima. Primjera radi sada aprilski rok??? Mi ga nemamo, iako je mnogo ispita na koje možemo izaći, ne dozovoljavaju nam…Zašto??? Dok naše kolege koje su prešle u treću godinu, a učili smo isto gradivo i bili na istim predavanjima, imaju pravo izlaska mi nemamo pravo! Na bolonjske ispite isto tako nemožemo izlazit, jer su naše kolege koje su sada druga godina imali izmijenjeniji plan i program, i drugačiji način ispitivanja. Totalna je konfuzija, a mi se nalazimo u središtu vatre. Unija studenata, se nebori za naša prava. Dekanati nas zanemaruju. Većina profesora nema sluha za nas, čak ni da nas sasluša. Mi ne želimo poklonjene ocjene, i neke bezuslovne prelaze, samo da nam odobre rokove, da izlazimo na ispite i polažemo gradivo koje smo i učili i koje nam je prezentovano. Najgora situacija je na Elektrotehničkom fakultetu, Mašinskom fakultetu i Prirodno matematičkom, koju i jesu najteži. Kome da se obratimo? Neželimo da štrajkujemo niti da napuštamo fakultete? Zašto nam je tako teško dati šansu da prezentujemo svoje znanje? Pomozite nam jer imamo problema i sa roditeljima, jer misle da lažemo da nemamo rokova. Slobodno provjerite, jer veliki je broj studenata sa ovim problemom na svim fakultetetima. Neka nam daju pravo da izadjemo, ako ne u aprilu onda barem u maju, neka nam daju jedan ljetni i jedan septebamrski rok, samo tražimo rokove koje smo imali kada smo upisivali fakultet. Hvala vam puno na razumjevanju, i nadamo se vašoj pomoći, nemojte nas i vi ignorirati.

P.S.
Molimo Vas da objavite ovo cijelo pismo, jer sve što ste pročitali je tačno i istinito i lako provjerljivo. Vaša pomoć nama će biti ogromna, ako uspijemo da barem preko vas, oni koji su nadležni za ovaj problem se suoče sa njime… Hvala unaprijed

Grupa studenata “Vakumske generacije”

(SodaLIVE.ba)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
4 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
unknown artist

Nije Elektrotehnički Fakultet nego Fakultet Elektrotehnike, osim toga svi su imali pravo i mogućnost da “prezentuju svoje znanje” bar 10x prošle godine i pored toga ima toliko obnavljača te famozne druge godine da vise ni profesori nit iko drugi ne zna šta da radi sa njima…

aaaaaaaaaa

I generacija 2002 je upisala po “starom” sistemu prvu godinu, pa svi koji smo obnovili drugu, smo morali polagati razlike predmeta za kvazi-bolonjski sistem.

Hih_student

Stvar je jednostavna,… Dignes dokumente i odes i prijavis se u Banja Luku, Bijeljinu, Doboj, Travnik,… Ljudi ne prave nikakav problem… Platis uredno svoju godinu, na fakultet ides subotom i nedjeljom, ostatak vremena ucis kuci. Imas sve moguce rokove na raspolaganju… To cu ja da uradim. Onda ce ovi sa univerziteta tu malo da shvate da im fali dosta novca, novca koji sta vi uplacivai za studiranje, a sa propagiranjem ove price do izbezumljenosti, moguce je cak da i vecina buducih studenata se odluci za druge univerzitete.

Solunar

Ovo je chichak napisao evo marka 🙂 hehehehehe

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x