Primjer uspješnosti projekta sanitarne deponije

3 809

U sklopu projekta „Podrška upravljanju otpadom za Tuzlanski kanton“ finansiranoj od strane Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK, organizovana je posjeta novinara regionalnoj sanitarnoj deponiji Mošćanica u Zenici. Ova deponijia, na kojoj se otpad već odlaže, predstavlja primjer uspješnosti projekta sanitarne deponije u regiji.

„Današnju posjetu smo oragizovali sa željom da predstavnicima medija Tuzlanskog kantona, a preko njih i građanima, pokažemo kako je region Zeničko-dobojskog i dijelom Srednjobosanskog kantona rješio problem neadekvatnog odlaganja otpada i da na taj način razbijemo potencijalne sumnje i predrasude o regionalnim sanitarnim deponijama. Nadamo se da će ovi snimci i utisci uvjeriti i građane Tuzlanskog kantona da izgradnja i funkcionisanje ovakvih deponija predstavlja opću dobrobit, te da da ćemo se kroz projekat „Podrška upravljanju otpadom za Tuzlanski kanton“ približiti pronalasku rješenja za neadekvatno odlaganje otpada i divlje deponije u TK“, istakla je Maja Čolović-Daul, predstavnica kompanije Bosna-S, koja je tehnički realizator Projekta.

Emir Zukić, direktor Privrednog društva “Regionalna deponija Mošćanica”, podijelio je iskustva sa posjetiocima i istakao značaj izgradnje regionalne sanitarne deponije za desetak opština u ovom regionu.

„Izgradnjom regionalne sanitarne deponije smo napravili veliki korak u zaštiti okoline i zdravlja građana u ovom regionu, a to ima neprocjenjivu vrijednost. Ponosni smo što našu deponiju drugi sada navode kao dobar primjer i što danas imamo podršku kako građana tako i donosilaca odluka. Ono što je najbitnije, je da je lokalno stanovništvo podržalo izgradnju ove deponije i da njihovu podršku imamo i danas. Zajedničkim snagama uspjeli smo izgraditi sanitarnu deponiju koja će narednih 30 godina biti u funkciji“, istakao je Emir Zukić.

Cilj projekta „Podrška upravljanju otpadom za Tuzlanski kanton“ je podizanje svijesti javnosti o štetnosti neadekvatnog upravljanja otpadom i njegovog utjecaja na zdravlje stanovništva i okoliš, te informisanje građana o stanju i negativnom utjecaju nesanitarnih općinskih odlagališta.

U Tuzlanskom kantonu postoji preko 400 divljih deponija koje svakodnevno narušavaju zdravlje velikog broja stanovnika Kantona. Lošem stanju doprinose i činjenice da nema lokacije za odlaganje otpada, ne postoji regionalna sanitarna deponija i nepostojanje planova prilagođavanja postojećih opštinskih odlagališta. Sanitarne deponije su rješenje za higijenski, zdravstveno i okolinski prihvatljiv način zbrinjavanja otpada.

Upravo projekat „Podrška upravljanju otpadom za Tuzlanski kanton“ treba da potiče sanaciju deponija kroz izradu planova prilagođavanja, kao i izgradnju sanitarnih deponija, kako bi se u što kraćem roku ublažili štetni utjecaji ilegalnih deponija, te upravljanje otpadom dovelo na prihvatljiv nivo.

(SodaLIVE.ba/Tuzlarije)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
3 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Soda_Boy

Draga Majo i svi ostali koji pokusavate da nam isperete mozak da bi pristali da tu smecaru izgradite na lukavackoj opstini, evo imam ja jedan “fantastican” prijedlog. Posto svi znamo da Panonsko jezero vec godinama pravi gubitak od cirka 400.000 km godisnje i da se redovno ta cifra namice iz budzeta Tuzle, lijepo izgradite tu deponiju bas tu umjesto te bare i napokon pocnite da poslujete kako treba i svi zadovoljni, ako je to sve bas tako bajno krasno kao sto pricate ne bi trebalo bit problema. Ta deponija da je dobra ideja, vi bi to davno uzeli sebi ne bi gurali u Lukavac.

govornik

s tim da je tuzla najznacajniji grad naseg kantona mislim da zasluzuje na svojoj teritoriji jednu ovako impozantnu gradevinu…mislim da SMECARA na podrucju huskica i ne bi bila neki magnet za turiste…tuzla se mnogo trudi oko turizma pa nek IDEALNU SMECARU smjesti u blizini panonskog jezera nek se turisti imaju jos necemu divit…s tim da se naglasi da zrak oko smecare lijeci svaki vid raka..

Vesna

Vesna
Poštovani protivnici neškodljivih sanitarnih deponija, evo nas u istom bedaku kao što ste i vi.Na zemljištu koje je do juče bilo žitnica Boke,u Gornjem Grblju, na lokaciji idealnoj za sadnju maslina, pošto su uništili poljoprivredu, umjesto maslina žele da posade Regionalnu deponiju.Zamislite i to u skladu sa visokim turizmom, tako da, ako vas ikada put nanese na čuvenu plažu Jaz, možete biti sigurni da ćete na tom putu sresti ili voziti u koloni za bar deset kamiona iz regiona prepunih smrdljivog otpada iz bolnica jer one one imaju najviše posla, hotela i ostalih izvora.Neka vam ne smeta što je napolju temperatura +40 i što vam na vetrobran može sletjeti poneki komad bolničkog otpada.Ne brinite, kolone u ljetnjoj turističkoj sezoni su kilometarske i sporo se kreću.
I nemojte misliti da ona četiri izvora i rijeka koja se uliva u more na čuvenoj plaži Jaz, a protiču pored i ispod buduće Deponije mogu na bilo koji način da utiču na zdravlje kupača, a posebno ne, nas stanovnika toga kraja.

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x