Prihvaćena Inicijativa za nabavku mjerne stanice

5 574

Jučer je u Sali PU Lukavac, održana 21. redovna sjednica OV Lukavac, na kojoj su razmatrani i jednoglasno usvojeni nacrt Zakona o prostornom uređenju i građenju i nacrt Zakona o promjeni namjene poljoprivrednog zemljišta.

Jednoglasno je usvojena i Informacija o stanju NUS-a i MES-a sa pregledom obrađenih površina i prijedlogom mjera za poboljšanje stanja uz sugestije vijećnika za povećanjem sredstava u budžetu za ove namjene, kao i za potrebom kontinuiranog informisanja javnosti o opasnostima kojima je izloženo stanovništvo prilikom kretanja u blizini miniranih područja, a naročito oko bivše linije fronta.

U cilju boljeg informisanja stanovništva pojedinih mjesnih zajednica o postojanju minskih polja, uskoro će na desetak lokacija biti postavljeni veliki bilbordi, na kojima će se na karti označiti lokacije i nivoi ugroženosti minama. Amir Sejdinović, pomoćnik načelnika za civilnu zaštitu, istakao je da je Općina Lukavac među prvima započela sa procesom deminiranja, a uz saradnju sa BH MAC-om, kao druga općina u Kantonu i sedma u Federaciji, izradila i Plan prioriteta deminiranja za područje općine Lukavac do 2012. godine i prema njegovim riječima, ovaj bi plan trebao biti sastavni dio Plana razvoja Općine Lukavac.

Najviše pažnje općinskih vijećnika, izazvao je Izvještaj o kvalitetu zraka na području Općine, koji nije prihvaćen iz razloga što mjerne veličine iznesene u Izvještaju ne odgovaraju stvarnom stanju, te što se organoleptički može utvrditi prisutnost amonijaka i sumpordioksida u zraku kao i talozi prašine na automobilima, što ukazuje na prisutnost zagađenja. Ponovo je naglašena potreba hitne nabavke fiksne mjerne stanice, koja bi bila postavljena u gradu i najzagađenijim lokacijama, kao i neophodnost prilagođavanja filterskih postrojenja velikih fabrika u Lukavcu evropskim standardima.

Osim akata imovinsko – pravne prirode, na 21. redovnoj sjednici OV Lukavac, ratmatrana su i kadrovska pitanja, u okviru kojih je jednoglasno prihvaćeno Rješenje o dopuni Rješenja o imenovanju članova Komisije za odabir korisnika projekata povratka i rekonstrukcije stambenih objekata.

Razmatrane su i jednoglasno prihvaćene Inicijative Naše stranke za nabavku mjerne stanice za mjerenje i evidentiranje zagađenosti zraka na prostoru Općine Lukavac i Inicijativa OV Tuzla za donošenje amandmana na Ustav Federacije BiH vezano za ukidanje federalnih jedinica – kantona.

Na jučerašnjoj sjednici, OV Lukavac je prihvatilo Inicijativu za subvencioniranje mjesečnih karata đaka i studenata Foruma mladih SDP-a Lukavac.

Od kolega sa RTV Lukavac preuzeli smo video prilog:

(SodaLIVE.ba/Foto: arhiv)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
5 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
čistizrak

Konačno jedna lijepa vijest u ovom sivilu lukavačke industrije. Treba samo istrajati da se mjerna stanica i nabavi jer nije dovoljna samo odluka, ona je samo zeleno svjetlo za čisti zrak…

ACC

hhahaha…. jbt. kako se sad svi ubacuju, kako su oni podnijeli zahtjev, kako su oni ovo, kako oni ono…. ali hajde nebitno ko je, bitno je da se nabavi!!!

Jasenko

Hahaha ovaj klip se mora pogledat 😀 😀 ĐEĐO bolan šta se sramotiš 😀 zar toliko nisko možeš da padneš haha on je nekoliko puta predlagao da se izgradi FIKSNA mjerna stanica ali je to na kraju propalo zbog organa u općini haha a on vijećnik! Pa što se nisi izborio majstore ako si predlagao i ako su drugi krivi? Zašto nisi nešto učinio po tom pitanju??

Đeđo, nije narod glup!

lukavac

Ma Đeđo Đeđo, prije dvije-tri godine tvoj kolega Dr. Tunjić je napravio materijale za sjednicu……i stručno obrazložio pa gdje zastadoše oni zaključci koje je Vijeće donijelo…..zastalo kod Sulje i Dževde u latici…džaba ste ovo jednoglasno usvojili opet ništa od toga da nabavite mjernu stanicu….bitno je Đeđo da ti imaš paušal povećan a šta tebe briga za naše zdravlje!!!!

seljacine

Kako su simpaticni ovi tuljani lijeo sto se dosaptavaju…veze oni nemaju o cemu se raspravlja samo daj para!!

5
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x