Prestanak stanja prirodne nesreće na području općine Lukavac

0 448

Jučer je u prostorijama općinske službe civilne zaštite održana druga vanredna sjednica općinskog štaba civilne zaštite u ovoj godini. Nakon što je na prvoj sjednici, održanoj 2. juna 2010. godine, donešena Odluka o proglašenju stanja prirodne i druge nesreće na području općine Lukavac, jučer je Štab donio Odluku o njenom prestanku a nakon što je razmotrio trenutno stanje i utvrdio da su se stekli uslovi za to, javlja služba za informisanje pri Općini Lukavac.

Pomoćnik općinskog načelnika za civilnu zaštitu Amir Sejdinović izvjestio je prisutne članove Štaba o trenutnoj situaciji na terenu nakon povlačenja rijeka u njihova korita i normaliziranja odvoza smeća na gradsku deponiju u Potočare. Sejdinović je istakao da preliminarna šteta koja je procjenjena na poljoprivrednom zemljištu i domaćinstvima prelazi iznos od 2 miliona KM, te da je interventna pomoć u iznosu od 10.000 KM od Vlade TK namijenjena za sanaciju najnužnijih klizišta koja ugrožavaju stambene objekte i putnu infrastrukturu. Takvih klizišta je prema procjeni trenutno 21, ali će se nakon što Komisija za popis i procjenu šteta od prirodnih i drugih nepogoda završi svoj posao, znati njihov tačan broj. Sejdinović je naglasio da se i po pitanju kontrolisanja vode uzimaju uzorci sa svih izvorišta i daju na analizu.

Načelnik općine Dževad Mujkić je predložio hitno razmatranje mogućnosti dezinsekcije na najugroženijim površinama užeg dijela grada, kao i dezinfekcije stambenih objekata nakon povlačenja vode te je naloženo općinskoj veterinarskoj stanici i službama Doma zdravlja da to u najskorije vrijeme i obave.

U međuvremenu, prijavljena su i 3 nova klizišta u općini Lukavac i to u Gnojnici i Bistarcu Donjem gdje je klizište odsjeklo lokalni put, te klizište u MZ Dobošnica.

(SodaLIVE.ba)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x