Predstavnički dom o zakonu o platama u organima vlasti

0 499

Predstavnički dom Federalnog parlamenta izjašnjavat će se danas na vanrednoj sjednici u Sarajevu o zakonu kojim treba propisati kriterije za određivanje plata u federalnim organima vlasti te plate državnih službenika.

Taj tekst je uz veliko negodovanje javnosti odobren protekle sedmice većinom glasova u Domu naroda. Boračke organizacije su najavile proteste ako u istoj varijanti bude podržan danas i u Predstavničkom domu.

Stranka demokratske akcije te Socijaldemokratska partija najavile su da ga neće podržati, a predsjedavajući Predstavničkog doma Safet Softić rekao da će u toj svojoj ulozi učiniti sve što može kako zakon ne bi dobio podršku u varijanti u kojoj ga je odobrio Dom naroda.

To je tekst za koji su tokom rasprave u Domu naroda delegati protivnici kazali da priskrbljuje velike privilegije vlastodršcima i kada se izuzme naknadni amandman, odobren također većinom glasova, delegata Mike Lešića.

Lešić je, naime, naknadno, što znači mimo zvaničnog prijedloga Vlade FBiH, zatražio povoljne penzije za poslanike kada im istekne mandat ako oni imaju 50 godina života i 20 godina staža. Predvidio je i da članovi porodica nasljeđuju te penzije nakon smrti korisnika.

Ovaj detalj je izazvao je veliko negodovanje javnosti. U momentu kad je Lešićeva inicijativa odobrena, novinari koji prate rad Federalnog parlamenta u skupštinskoj sali u nevjerici su ironično zapljeskali parlamentarcima.

Delegati koji su bili protiv komentirali su odobravanje Lešićevog zahtjeva kao vrhunac priskrbljivanja iznimnih privilegija vlastodršcima u momentu kad Federacija odnosno Bosna i Hercegovina imaju velike socijalne i ekonomske probleme.

Predstavnički dom je nivo čija je podrška također potrebna da bi bilo koji zakon stupio na snagu, u protivnom, to se ni u ovom slučaju neće desiti.

(SodaLIVE.ba/FENA)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x