Predstavnički dom nije prihvatio Prijedlog o zabrani fašističkih i neofašističkih organizacija

2 417

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH sinoć nije prihvatio Prijedlog zakona o zabrani svih fašističkih i neofašističkih organizacija i upotrebe njihovih simbola u Bosni i Hercegovini, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH. Predloženi zakon nije dobio dovoljan broj glasova poslanika iz Republike Srpske. U cilju sprečavanja podsticanja nacionalne, rasne ili vjerske mržnje i nasilja među narodima i građanima BiH, predloženi zakon predviđao je da se zabranjuje bilo koji oblik djelovanja, registrovanja fašističkih i neofašističkih organizacija, kao i upotreba fašističkih i neofašističkih simbola u BiH.

Tokom rasprave, pojedini zastupnici sugerirali su da ovaj zakonski prijedlog treba povući iz parlamentarne procedure, kako bi se na taj način izbjegla mogućnost vođenja rasprave kojom se potiče problem fašističke i neofašističke ideologije i pokreta. Zastupnici Stranke demokratske akcije (SDA) podržali ovaj zakon, dok su oprečnog mišljenja bili u Savezu nezavisnih socijaldemokrata (SNSD). Zastupnik SNSD-a Slavko Jovičić predložio je Zastupničkom domu da iznađe neko rješenje kako bi se ovaj zakonski prijedlog povukao iz procedure.

“Predlažem da se ovaj zakon povuče, jer nećemo ništa riješiti. Ko će mi dokazati koja je to fašistička organizacija, a koja nije. Nema nikakve koristi od ovog zakona”, zaključio je Jovičić.

Zastupnica SNSD-a Vesna Šain kazala je da joj se ne sviđa predloženi zakon jer smatra da se “prekraja historija”.
Prema njenim riječima, četnički pokret je, u stvari, “oslobodilački pokret, nastao u borbi protiv otomanske Imperije”.
“Četnički pokret ne može da se svrsta u ove fašističke organizacije koje mi hoćemo da zabranimo”, kazala je Šain, dodajući da je ona za to da se zabrane fašističke i neofašističke organizacije, ali ne na ovakav način.
Na njenu diskusiju replicirao je zastupnik Socijademokratske partije (SDP) BiH Denis Bećirović.
“Svašta smo čuli u ovom parlamentu, ali baš ovako da neko javno, naglas izjavi da je zločinački pokret Dragoljuba Draže Mihajlovića oslobodilački pokret, to još nije imao niko snage da u ovom parlamentu do sada barem javno kaže. Ali, eto i to smo čuli”, kazao je Bećirović dodajući da misli da je to prvo “uvreda za blizu 100.000 žrtava četničkog pokreta samo u Drugom svjetskom ratu”.

Kako se kaže u obrazloženju ovog zakona, razlog za njegovo donošenje je i što postojeći sistem krivičnih sankcija u BiH nije na adekvatan način regulirao pitanja koja se odnose na osiguravanje odgovarajućih pravnih propisa kojim se “direktno zabranjuje djelovanje organizacija i pojedinaca, simbola i ostalih obilježja kojim se podstiče na nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju”.
Navedeni su primjeri triju najvažnijih fašističkih organizacija u BiH, iako se zakonom zabranjuje svaka fašistička i neofašistička organizacija.

Fašistički simboli koji prikazuju počinitelje ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti, također se zabranjuju ovim zakonom. S ciljem suzbijanja vršenja ovih diskriminatorskih djela, zakonom su predviđene novčane kazne od 5.000 do 100.000 KM.

(SodaLIVE.ba)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
nebitno

Znaci u BiH zasad nisu zabranjene fasisticke oragnizacije i obiljezja? Znaci na javnim mjestim aje dozvoljeno nosenje nacistickih uniformi i zastava???? Znaci velicanje Hitlera i javno kacanje nejgovih slika isto tako nije protivzakonito? Znaci organizovanje nekog takvog Hitlerovskog, Drazinog ili bilo kakog udruzenja je sasvim OK? Ma divno./………

padobranac

imo je hitler neke dobre ideje. steta sto je bio tako pohlepan i zaludjen.

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x