Predstavnici inozemnih kompanija u poslovnoj posjeti RMU Banovići

6 586

Nakon jučerašnjeg raspisivanja javnog prednatječaja za izbor strateškog partnera za izgradnju TE ”Banovići”, RMU Banovići istog dana posjetili su predstavnici velikih svjetskih kompanija zainteresirani za zajednička ulaganja.

Predstavnici kineske kompanije EICEC, te kuvajtske korporacije MCM, obišli su Rudnik i lokaciju predviđenu za gradnju termoelektrane i izuzeli tendersku dokumentaciju. Predstavnici ove dvije kompanije izrazili su veliko zadovoljstvo stanjem u Rudniku, izborom lokacije i kompletnošću projekta koji predviđa i uporednu gradnju tvornice cementa.

Tendersku dokumentaciju u ponedjeljak je preuzela i češka firma ”ČEZ”. Prije javnog raspisivanja tenderskog prednatječaja, RMU Banovići posjetilo je više predstavnika inozemnih kompanija među kojima je i austijska firma A-TECINDUSTIES-AG. Iako je javni prednatječaj raspisan jučer, interes stranih ulagača je iznimno veliki, u narednim danima očekuju se zvanične posjete predstavnika i drugih inozemnih kompanija. Javni poziv za prednatječaj zatvara se šestog septembra. Nakon toga izvršit će se izbor najpovoljnijeg strateškog partnera.

(SodaLIVE.ba)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
6 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
padobranac

hajd nam objavite gdje je tacna lokacija te buduce elektrane? meni se cini da bi rijeka turija mogla postat ono sto je jala, ako ne i gore sto se tice otpada.

LOLO BOSANAC

nemam komentara dok u syijeta zatvaraju termo elektrane zbog trovanja i zagadenosti okoline i rijeka mi se time hvalimo i ponosimo.kod tolikog vodenog potencijala mi gradimo jos jrdnog zagacivaca zar nije dosta te bukinje, vec gradimo novu .tesko nama sa takvim strucnjacima i gazdama, niko nece u evropi neodgovorne drzavnike i neuredene drzave lolo bosanac

otpisani

@padobranac Planirana gradnja TE Banovici je na lokaciji Bešin a jedini potok koji ide iz tog kraja je kroz selo Grivice prema Oskovi pa prema Spreci u Zivinicama.

padobranac

fala ti otpisani dje cuo i necuo!
znaci kako god okrenes jalovina ide u modracko jezero. bas fino, al zato ce nam struja pojeftinit ako bog da???

eee

Struja nam nece pojeftiniti. Ionako imamo najjeftiniju struju u regionu. Izgradnja ove termoelektrane, skupa sa povecanjem kapaciteta termoelektrana u Tuzli i Kaknju, te plan za izgradnju sest hidroelektrana i 25 malih hidroelektrana, kao i vjetroelektrana na tri lokacije, je razvojni projekat Elektroprivrede BH. Nadajmo se da ce im planovi i uspjeti jer bi u tom slucaju to bio zamajac kompletnoj privredi u regionu. Govorimo o milijardama maraka.
Sto se tice izgradnje termoelektrana – da prljave su ali drugoga izbora nema jer hidro kapaciteti u bosni nisu dovoljni sve i kad bi bili kompletno iskoristeni (trenutno se koristi malo vise od jedne trecine). U svijetu se ne bave vise termoelektranama jer je struja dobivena iz njih skupa. Trenutno sve jace elektro kompanije u svijetu cekaju zeleno svjetlo za gradnju nuklearnih elektrana koje su trenutno jedino rjesenje za konstantni porast potrosnje struje u svijetu. Isto tako je ta nuklearna energija isplativija za eksploataciju nego energija vode, vjetra i sunca.

senad_ss

Ja mislim da su padobranac i bosanac vec duze vrijeme u radnom odnosu pa sad brigaju brige oko ekologije.Ja zivim u Banovici Selu,neposredno pored lokaliteta buduce termoelektrane i u potpunosti podrzavam taj projekat i nadam se da cu bar tu mozda naci neki posao,da ne lutam vise po svijetu i da mi kcerkica vise ne govori -nemoj baba ici.I znam da bi i padobranac i bosanac imali isto misljenje kao i ja,da su u istoj situaciji ali hvala Bogu pa nisu(bar tako mislim).I u dolini Neretve se bune za hidrocentralu i ne samo u dolini Neretve nego na svim lokalitetima gdje postoji mogucnost gradnje istih,onda nama ne godi termoelektrana pa kako mi onda mislimo zivjeti.Od cistog zraka nemozemo sigurno.

6
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x