Predstavljeni kandidati nosioci lista sa područja TK

0 548

Kantonalni izborni štab Koalicije preokret: GDS BiH i NEP BiH jučer je predstavio nosioce lista kandidata na svim nivoima vlasti koji dolaze sa područja Tuzlanskog kantona. Predstavljena su četiri kandidata i to Faik Muhić, nosilac liste za državni parlament, nosioci dvije liste za federalni parlament Vinko Ćuro za izbornu jedinicu 3 i Kasim Mrkanović za izbornu jedinicu 2, te nosilac liste za Skupštinu TK Kasim Selimović. Prisutnima se obratio i predsjednik Koalicije Preokret i kandidat za člana predsjedništva BiH Ibrahim Spahić. Svi kandidati su ukazali na potrebu PREOKRETA ushvatanju pozicije građana u BiH, te u prihvatanju odgovornosti političara i institucija vlasti prilikom donošenja zakona i kreiranja sveukupnog miljea u BiH.

Faik Muhić, po vokaciji pravnik, u svom predstavljanju osvrnuo se na uređenost pravosudnog sistema u BiH. Između ostalog, istakao je kako je pravosuđe korumpirano, te da su zaposleni u pravosuđu nestručni da reofrmišu i unaprijede pravosudni sistem u BiH.

– Koliko je pravosudni sistem neefikasan i neuređen govori i činjenica da čak 1500 odluka Ustavnog suda nije sprovedena, a razlog tome su nedovoljno jake institucije da te odluke sprovedu. Ja sam siguran da će se ulaskom Koalicije Preokret u institucije vlasti stvoriti jaka politička volja i opcija koja će početi mijenjati bh. pravni i društveni sistem, kazao je Muhić.

Vinko Ćuro kazao je kako promjene mogu doći samo na osnovu angažmana pojedinaca, i običnih građana putem izbora i ljudi direktno angažovanih u politiku. Te promjene prvo bi se trebale odnositi na ponovnu izgradnju kulta rada, nasuprot postojećem kultu utemeljenom na neradu i zaobilaženju zakonskih procedura.

– Mi imamo ljude koji njeguju taj kult rada, a to su naši domaći proizvođači. Da bismo ih očuvali potrebno je zaštititi njihove proizvode od nelojalne konkurencije, a Koalicija se ustrajati upravo na ovim principima, kazao je Ćuro.

Kasim Mrkanović je ukazao na velike poteškoće privrednika, uzrokovane velikim nametima, koje je vlast uvela tokom godina.

– Ogroman novac se iz privrede ulijeva u državne kase i mi konačno hoćemo da znamo gdje taj novac ide, ko ga i za šta troši. Ohrabren sam ulaskom Novog ekonomskog pokreta u Koaliciju, jer mislim da sada zaista imamo i snage i znanja da promijenimo poslovni ambijent, kazao je Mrkanović.

Kasim Selimović, predsjednik Novog ekonomskog pokreta i podpsredsjednik Koalicije Preokret, podsjetio je sve prisutne na obećanja koja je aktuelna vlast dala prije prethodnih izobra, a koja su se odnosila na kvalitetniji život, te stvaranje povoljnijeg poslovnog ambijenta.

– Umjesto svih tih obećanja, mi danas imamo više od 500 hiljada siromašnih, sa mjesečnim primanjima manjim od 205 KM i većina njih se hrani u nekoj od 23 javne kuhinje u Federaciji BiH. S druge strane, troškovi plata i naknada zaposlenih u institucijama vlasti u posljednje četiri godine su porasli za gotovo milijardu KM. Što se tiše poslovnog ambijenta, u prošloj godini je u BiH ugašeno oko 2500 malih i srednjih preduzeća, a BiH se po korupciji nalazi na prvom mjestu u Evropi. Sve ovo dovoljno govori o opredijeljenosti vlasti da poboljša poslovni ambijent i životni standard građana, kazao je Selimović.

Ibrahim Spahić je u svom predstavljanju još jednom ukazao na potrebu preokreta u BiH, te kazao kako poruka „ja BiH preokret“ zapravo znači konačno jačanje države i opredjeljenje Koalicije za promoviranjem slobode pojedinaca, odnosno građanina u svim segmentima života.

– BiH će sa ovom Koalicijom dobiti dobiti suštinski preokret u načinu vođenja države, jer ovaj sistem više ne može održati normalnim život za 4 miliona stanovnika u BiH. Građani moraju biti svjesni da imaju priliku da svojim glasom promijene prilike u zemlji, samo ukoliko se odluče da to zaista žele, istakao je Spahić.

(SodaLIVE.ba)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x