Poznata imena za Skupštinu TK?

3 662

Prema preliminarnim i nezvaničnim rezultatima koje smo dobili iz Centralne izborne komisije za sada prema tvrdnjama iz SDP-a u Skupštini Tuzlanskog kantona većinu će imati oni sa osvojenih 15 poslaničkih madata, dok će druga biti Stranka demokratske akcije sa 10 mjesta u Skupštini TK.

Najveće iznenađenje je SBB Fahrudin Radončić koji bi prema dosadašnjim rezultatima u Skupštini Tuzlanskog kantona mogao imati 5 poslaničkih mjesta, dok bi Stranka za BiH ušla sa dva, Narodna stranka radom za boljitak, BPS Sefer Halilović i HDZ bi mogli imati po jednog predstavnika.

Prema izvorima bliskim pobjedičkoj stranci na ovim izborima saznajemo da će svi kandidati sa SDP-ove liste koji dobiju mandat u Skupštini Tuzlanskog kantona i ostati na tim mjestima, a neće sasvim sigurno biti postavljeni na neku od ministarstkih funkcija.

Od istog izvora saznajemo da su u Skupštinu Tuzlanskog kantona ušli Sead Čaušević, Azra Okić, Slađan Ilić, Ivo Divković, Omer Kupusović, Dževad Hadžić, Suada Mujčinović, Zlatko Šimić, Senahid Šaković, Zoran Jovanović, Hajrudin Bećirović, Murisa Ustavdić, Ferhat Mustafić, Azra Gazibegović i Igor Rajner.

Prema neslužbenim rezultatima za Skupštinu Tuzlanskog kantona ispred Stranke demokratske akcije za sada su ušli Bajazit Jašarević, Redžiba Šiljić-Sagdati koja u prošlom mandatu Skupštine Tuzlanskog kantona nijednom nije izašla za govornicu, dok su sigurno mjesto izborili i Mustafa Abdulahović, Rasim Dostović, Zahid Bašić dok će ostalih pet mjesta rasporediti Kantonalni odbor ove stranke, kada dobiju rezultate iz Općisnkih izbornih komisija, jer kako su nam naveli stranka ne želi da izlazi sa nezvaničnim podacima i čekaju potvrdu Centralne izborne komisije. Stranka demokratske akcije u ovom sazivu bi mogla imati kandidate iz Banovića, Lukavca, Sapne, Tuzle i Srebrenika, dok je kod njihovih protivnika zastupljeno dosta više gradova.

Kada je riječ o Narodnoj stranci radom za boljitak madat je izborio Mersed Šerifović, dok se u Stranci za BiH još uvijek prebrojavaju glasovi.Prema neslužbenim rezultatima u “jedan glas” je razlika između kandidata ove stranke, tako da je za sada samo siguran ulazak Besimu Imamoviću.

Savez za bolju budućnost Fahrudin Radončić za sada je obezbjedio 5 poslaničkih mandata, pa će u Skupštinske klupe će sjesti Alija Azabagić i Salih Šabović, a za sada je nepoznanica za ostala tri kandidata s obzirom da neke općine još nisu dostavile svoje rezultate.

Kako su lideri većih političkih stranaka najavili crveno-zelenu koaliciju to bi značilo da bi u Skupštini Tuzlanskog kantona mogla biti po prvi put sigurna većina a to je 25 poslanika od 35 koliko će ih biti.

Skupštinu Tuzlanskog kantona za sada će sašinjavati sedam političkih stranaka, dok je u mandatu 2006/2010 bilo šest političkih stranaka i četiri nezavisna kandidata. Zvanični podaci za Skupštinu Tuzlanskog kantona mogli bi biti poznati tek za desetak dana saznajemo od Makside Pirić iz Centralne izborne komisije BiH.

Kada je u pitanju Parlament Federacije BiH pobjednik je SDP sa osvojenih 9 mandata, dok je druga Stranka demokratske akcije sa 7 madata, koliko je pripalo i SNSD-u Milorada Dodika, Savez za bolju budućnost Fahrudin Radončić,HDZ, SDS imaju po četiri mandata, dok je Stranci za BiH pripalo 2 mandata, Narodna stranka radom za boljitak,DNZ i HSP HDZ 1990, DNS i PDP osvojile su po jedan madat.

(SodaLIVE.ba/RTV Slon)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
3 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
kadro

Nekako bih se mogao složiti sa skoro svima koji će dobiti te mandate, ali, ova G-đica ili G-đa, nije zaslužila, jer za govornicu ne izaći niti jedan puta u prošlom mandatu, mislim da je time dosta rekla. Ima ih možda još sličnih, ali, uglavnom mogu proći. Samo treba to imati na umu kada se bude to sve formiralo, da se takvi i takve odstrane, jer nemožemo ni ubuduće ništa bolje očekivati od istih. Ovo su promjene gospodo i treba ih praviti onako kako i treba. Pozdrav.

TuzlaK

pa sta ti @kadro ocekujes….. da ti neka Gda izadze za govorincu kad i sam znas ko je izgubio i to ubjedljivo a ko pobjedio… ja se smijem kladit da ta Gda nikad vise nece ni izac za govornicu jer iza tih poslanika koji su iz SDA ostaje smrad braca moj smrad….. jojj koliko su zla nanjeli ljudima, koliko samo ljudi je bez posla, koliko samo svijet jadno prezivljava dok jedna Ministrica obrazovanja jedna seljancura .. gora od Karadzica.. mamu joj .ebem …. obiljezava 2 oktobar dan prosvijetnih radnika a zna se kad je taj dan 5-tog oktobra…. e ministrice dabogda ti sve one place koji si zaradila za lijekova trebalo a dabogda obolila od raka … i sta ti cekujes sad od SDA da izlaze za govornicu kao oni su sad jaka opozicija … .ebem i njih i stranku i njihovu opoziciju… govna ko govna brate moj…. ako bogda da sad ljepo napravimo plan sta i kako dalje da damo pravim ljudima da vode kanton i da upravljaju snjim kako treba i najpametnije …. da dobijamo poso polako al sigurno… najvise nezaposlenih imamo u BiH… a najveci smo kanton…. al polako sad ce to sve da krene kako treba… Read more »

sejo

Ja kolko vidim i u SDP-u ista lica vec 15 godina Rajner,Sakovic…da ne nabrajam.Kolko se sjecam da je Sakovic bio i premijer,neznam da su sta uradili osim sto su rasprodali firme,TTU za marku,pokusaj Ahmedinovica da dokrajci Vijenac..ama sve su to isti lopovi,nebitna stranka–DAJ BOZE SCERI DA TE BEG UZME…

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x