Poslodavci u 2009. najviše tražili visoku stručnu spremu, znanje engleskog i informatičku pismenost

0 418

Najtraženija zanimanja u protekloj godini, slično kao i u 2008., bila su komercijalist, prodavač, trgovac, administrativni radnik, asistent, sekretarica, menadžer, knjigovođa, računovođa – ekonomisti; radnik u ugostiteljstvu, IT programer, kreditni službenik, zdravstveni radnik, farmaceut, mašinski inžinjer te zanatski radnik, pokazalo je istraživanje portala Posao.ba.
U 2009. najveća potražnja za radnicima zabilježena je u kategoriji “komercijala i prodaja” i “državna služba i uprava”, a među kategorijama s najviše oglašenih radnih mjesta u prethodnoj godini našle su se i kategorije “administrativne usluge”, “menadžment i upravljanje”, zatim “zanatske usluge”, “ekonomija” i “finansije”.

Prema podacima portala Posao.ba u 2009. je u mnogim kategorijama došlo do pada broja oglasa u odnosu na 2008.Najveći pad u odnosu na 2008. zabilježen je u kategorijama: “građevinarstvo”, “proizvodnja”, “arhitektura” i “bankarstvo”. Međutim, postoje djelatnosti koje su zabilježile veliki rast potražnje za kadrovima. Rast broja oglasa zabilježen je u kategorijama “zdravstvo”, “obrazovanje”, “pravo”, “veterina”, “računovodstvo”, “državna služba” i uprava”.Kategorije deficitarnih zanimanja, gdje je ponuda poslova bila velika, ali je nedostajalo kadra za popunjavanje radnih mjesta, bile su: “zdravstvo”, “biotehnologija i farmacija”, “menadžment i upravljanje”, “ugostiteljstvo” i “zanatske usluge”.Kategorije suficitarnih zanimanja, gdje je potražnja za poslovima bila velika, a ponuda mala, su: “energetika”, “telekomunikacije”, “turizam”, “bankarstvo”, “proizvodnja”, “policija – zaštitarske usluge”, “mediji”, “arhitektura” i “konsalting”.

Poslodavci su najviše tražili visoku stručnu spremu, informatičku pismenost i znanje engleskog jezika.U 2009. na portalu Posao.ba je objavljeno oko 19 hiljada biografija i oko 11 hiljada oglasa, a procjenjuje se da je tim putem posao pronašlo više od 9.000 osoba, saopćeno je iz tog portala.

(SodaLIVE.ba/FENA)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x