Porodica se susrela sa Ejupom Ganićem

0 491

Savjetnik za ustavnopravna pitanja člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića Damir Arnaut i ambasadorica Bosne i Hercegovine u Velikoj Britaniji Jadranka Negodić susreli su se jutros u Londonu u 9 sati po lokalnom vremenu s bivšim članom Predsjedništva RBiH Ejupom Ganićem, koji boravi u pritvoru londonskog suda.

Ovo je u izjavi Feni potvrdio Damir Arnaut, uz napomenu da je osiguran i pristup članovima porodice Ganić – kćerki i sinu, te da je taj susret u toku. – Zdravstveno stanje Ejupa Ganića je odlično, raspoložen je i ohrabren podrškom o kojoj smo ga obavijestili – kazao je Arnaut, navodeći da mu je bilo posebno drago čuti da su njegovi studenti organizirali skup podrške i da je javnost u BiH ogorčena dešavanjima vezanim za njegovo hapšenje. Ganić je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je i javno mnijenje Velike Britanije veoma kritički raspoloženo spram vlasti te zemlje te da su sva ta dešavanja okarakterizirana kao politički pritisak Srbije na BiH.

Ganić je obaviješten i tome da su bivši visoki predstavnik u BiH Pady Ashdown i nekoliko članova britanskog parlamenta već protestirali kod vlade Velike Britanije u vezi s ovim slučajem. Arnaut navodi, da je Ganić, također, ohrabren i dokazima koje je advokatski tim prikupio i koji jasno pokazuju da je Haški tribunal (ICTY) već odlučio da u slučaju, koji mu vlasti Srbije stavljaju na teret, nema elemenata krivične odgovornosti. Po njegovim riječima, uložena je žalba na odluku suda u Londonu koji nije odobrio puštanje Ganića iz pritvora uz kauciju, a 9. marta trebalo bi biti održano ročište na kojem bi se odlučivalo o meritumu, odnosno opravdanosti i validnosti zahtjeva Srbije po kojem je Ganić uhapšen u nedjelju na londonskom aerodromu Haetrowu.

Inače, sud u Londonu u srijedu nije odobrio privremeno puštanje na slobodu uz kauciju bivšeg člana Predsjedništva BiH Ejupa Ganića, obrazloživši svoju odluku time da se radi o optužbama za ozbiljno i teško krivično djelo.

(SodaLIVE.ba)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x