“Poricanje zločina u Srebrenici samo produbljuje njegove razmjere”

0 392

Američki ambasador u BiH Charles English predvodit će delegaciju Sjedinjenih Država na sutrašnjoj komemoraciji u Srebrebnici i tom prilikom će pročitati poruku američkog predsjednika Baracka Obame. English je jutros u razgovoru s novinarima u Sarajevu najavio da će se danas priključiti Maršu mira, za koji kaže da je prava prilika da se oda počast žrtvama genocida i članovima njihovih porodica. Američki predsjednik Barack Obama je za sutrašnju komemoraciju u Srebrenici odredio specijalnu predsjedničku delegaciju u kojoj će, osim Englisha, biti američki ambasador za pitanja ratnih zločina Stephen Rapp i specijalna pomoćnica predsjednika, zadužena za ljudska prava u Vijeću za nacionalnu sigurnost Samantha Power.

Dolazak Power u Srebrenicu, kao bliske Obamine savjetnice, demonstrira odlučnost američke administracije kada su u pitanju ljudska prava, ocijenio je English. Inače, Power je kao novinarka izvještavala iz BiH za vrijeme rata. Ona je ekspert za pitanja genocida i autorica je knjige “Problemi iz pakla”, za koju je dobila Pulitzerovu nagradu. Ovakav nivo delegacije demonstrira privrženost Sjedinjenih Država da se postigne pravda za počinjene ratne zločine u BiH, koja prema Englishu nije ostvarivana brzo kako je trebalo. Više je razloga za sporo ostvarivanje pravde, uključujući kompleksnost nekih predmeta i nedovoljne resurse, ali produženje mandata ambasadoru za ratne zločine 15 godina nakon okončanja sukoba pokazuje odlučnost Sjedinjenih Država da svi odgovorni za ratne zločine budu izvedeni pred lice pravde. English je najavio da će kao šef američke delegacije sutra u Srebrenici pročitati ličnu poruku predsjednika Obame posvećenu onima kojima se odaje počast i njihovim prodicama, kojom će se jasno demonstrirati opredijeljenost Sjedinjenih Država da se ovakav zločin više nikad ne ponovi. Osim što će predsjednička poruka naglasiti punu podršku građanima BiH da se takav zločin više nikad ne ponovi, ona će i ukazati na očekivanja SAD-a da svi priznaju ovaj zločin.

English je naglasio da poricanje ovakvog zločina samo produbljuje njegove razmjere. Upitan da li će prisustvovati obilježavanju godišnjica stradanja i pripadnika drugih naroda u BiH, na primjer 12. jula u Bratuncu, English je rekao da sve žrtve zaslužuju poštovanje i da svi počinioci zločina trebaju izaći pred lice pravde. Ovo traženje pravde odnosi se na sve žrtve, a Sjedinjene Države posebno podržavaju odavanje počasti svim žrtvama, istinu o nestalim i pravdu za počinioce bez obzira na etničku pripadnost. Međutim, naglasio je English, na Srebrenicu treba gledati kao na poseban simbol svega što se dogodilo u ratu s obzirom na njen status kao mjesta u kojem je, prema presudi Međunarodnog suda pravde, počinjen genocid, što je prilika da se svijet okupit i poruči: “Nikad više”.

(SodaLIVE,ba/RTV Slon)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x