Poplave u Tuzlanskom kantonu

1 474

Zbog pojačanog otapanja snijega oko 100 hektara poljoprivrednog zemljišta i priobalnih područja u TK je pod vodom. Veće količine vode kreću se prema svim vodotocima. Nakon Živinica, Doboja i Gračanice, poplave se očekuju i u Kalesiji. Iako se veća količina vode kreće prema vodotocima, građani našeg kantona nisu ugroženi kao ni njihove kuće i drugi objekti stanovanja.

Pored Živinica, Doboja, Gračanice, poplave se očekuju i u Kalesiji, kazao je Zdenko Tadić – direktor Kantonalne uprave civilne zaštite. Kada je u pitanju područje općine Tuzla za sada nema prijavljenih poplava. Regulisani su dijelovi vodotoka koji su predstavljali kritična mjesta izlijevanja Soline i Jale. Riječ je o dijelu vodotoka u Slavinovićima, tačnije u naseljima Sarajac i Meraja u dužini od 2 km, kao i dijelu naselja Solina u dužini vodotoka rijeke od također 2 km.

U cilju prevencije poplava vršeno je čišćenje Moluškog potoka kao i korita rijeke Joševice na potezu od Lipnice prema Tuzli. Kako saznajemo iz Civilne zaštite općine Tuzla, otapanje snijega na planini Majevici je tek počelo tako da se na našim rijekama očekuje povećan vodostaj. Kada je u pitanju akumulacija Spreča, od nedjelje se ispušta 75 kubika vode u sekundi i moguć je prijem dodatnih količina vode, kaže Subhija Hukić – rukovodilac tima za akumulaciju i sliv u JP „Spreča“ Tuzla. Riječ je o prihvatu u posljednjem metru akumulacije kada počinje prelijevanje. Posljednji takav događaj bilježimo 2001. godine no ovoga puta za takvo nešto, kako ističu iz Spreče, ne postoji bojazan.

Iz civilne zaštite općine Tuzla skreću pažnju građanima da ne bacaju otpad u rijeke i potoke kako ne bi došlo do začepljenja, naročito u prigradskim naseljima. Kada su u pitanju klizišta, za sada nema prijave o pojavi starih i aktiviranju novih klizišta no takvo nešto bi se moglo očekivati u narednom periodu. Ovoj situaciji svakako ne pogoduju vremenske prognoze koje najavljuju kišu.

(RTV Slon)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Finska_Lukavcan

Imal u Lukavcu poplava ?

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x