Poplave isprale minska polja u BiH

3 954

Najnovije poplave koje su pogodile pojedine dijelove Bosne i Hercegovine donijele su nove nevolje građanima BiH, jer su nabujale vode isprale minska polja i, kako se pretpostavlja, odnijele dio mina posijanih tokom protekloga rata.

Kako prenosi Associated press, voditelj Centra za borbu protiv mina BiH Antun Sinković upozorava kako se svaki put kada se voda povuče krajolik promijeni te da voda odnese dio mina, jednako kao i oznake minskih polja.

“Samo Bog zna gdje su te mine završile”

Prethodni plan o 2009. godini kao krajnjoj vremenskoj granici do koje bi Bosna i Hercegovina trebala biti očišćena od mina odavno je produžen, pa je tom roku dodano još desetak godina unutar kojih bi BiH trebala pronaći i uništiti oko 220.000 mina zaostalih iz posljednjeg rata. Do kraja sljedeće dekade BiH, zemlja s nezahvalnom titulom prostora najzagađenijeg minama u Europi, trebala bi biti slobodna od minsko-eksplozivnih sredstava. No Sinković upozorava kako bi vodeni val mogao donijeti nove glavobolje pirotehničarima, jer je vrlo vjerojatno dio mina odnio s prostora na kojima su do sada bile zakopane te je zagadio do sada slobodne površine.

“Otplutale” mine mogu jednako tako ugroziti i susjednu Hrvatsku, navodi AP. “Jednom smo trebali pregledati i očistiti minsko polje uz rijeku Savu, no kad smo došli na to mjesto, shvatili smo da je poplava naprosto odnijela oko 6.000 kvadratnih metara riječne obale, a s njom i mine koje su bile ukopane u zemlju. Samno Bog zna gdje su te mine završile”, objasnio je Boro Košarac, voditelj jedne od najvećih pirotehničkih firmii u BiH, i dodao kako problem minskih polja u BiH tako postaje međunarodni problem.

(SodaLIVE.ba/Associated press)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
3 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
TML

”Nosi”ih tamo i odakle su dosle,tj.u RS.

ziće

One neće ispariti neko će ih sigurno pronaći, a taj neko obično bude ni kriv ni dužan, neko ko radi i želi da preživi od svog rada.

otpisani

Nebojte vi se tih mina sto ih voda nosi nego upozoravajte svakog da se ne krece u blizini linija iz rata,posebno prema Ozrenu jer su tu pretezno postavljani PROM-ovi.To su price za malu djecu,to izjavljuju upravo oni koji bi sutra vjerovatno htjeli “izmislit” poslove gdje ce “Uzet” lovu a nigdje nista.Aerodrom u Sarajevu je “deminiran”-6 puta upravo zbog prica tih ljudi koji su gore pomenuti.SMIJESNO

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x