Pokrenut projekat edukacije djece o higijeni usta i zuba

0 594

Federalno ministarstvo zdravstva zajedno sa Federalnim zavodom zdravstvenog osiguranja i reosiguranja-Fonda solidarnosti i Federalnim zavodom za javno zdravstvo je i ove godine pokrenulo Projekat edukacije djece osnovnih škola o higijeni zuba i usta. U školskoj 2010/11.godini, početkom, bit će izvršena edukacija djece drugih razreda, a do kraja školske godine predviđeno je da se izvrši edukacija i prvih razreda iste školske godine, kako bi se održao kontinuitet edukacije prvih razreda o higijeni zuba i usta, te samim tim bila educirana sva djeca prvih razreda od školske 2004/05.godine pa nadalje.

Edukacija se provodi preko kantonalnog koordinatora iz Ministarstva zdravstva TK, u saradnji sa edukatorima-stomatolozima iz domova zdravlja sa područja Tuzlanskog kantona, a uz podršku Ministarstva obrazovanja TK. Naime, na području Tuzlanskog kantona početkom školske 2010-11.godine, planirano je da se obuhvati 85 škola, u kojima pohađa, prema podacima Ministarstva obrazovanja TK, 4450 učenika drugih razreda. Svi učenici će imati priliku da čuju o higijeni zuba i usta, odnosno prevenciji bolesti zuba i usta. Edukacija će se obavljati kroz kratko predavanje na način da se djeci približi značaj važnosti održavanja higijene usta i zuba, pravilnoj ishrani za isto, kako bi se prevenirale bolesti zuba, zatim na demo modelima će se demonstrirati pravilno pranje odnosno četkanje zuba, te na kraju svako dijete će dobiti simboličan poklončić, zubalica-slikovnica (bojanka) i raspored časova, a roditeljima da ponesu brošurice u kojima će i roditelji imati priliku da pročitaju nekoliko rečenica o ovoj tematici.

U saradnji sa kantonalnim ministarstvima zdravstva u cijeloj Federaciji, ista edukacija djece prvih razreda je izvršena školske 2004.-05. i 2006.-07. Iz objektivnih razloga edukacija nije vršena školske 2007.-08. godine, ista je izvršena školske 2008/09.godine i to edukacija prvih i drugih razreda osnovnih škola.

(SodaLIVE.ba)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x