Pod vodom još uvijek oko 500 ha poljoprivrednog zemljišta u TK

0 514

Situacija na poplavama ugroženim područjima u Tuzlanskom kantonu polako se smiruje. Gotovo svi vodotoci su se vratili u svoja korita. Na području TK u protekla 24 sata zabilježena je aktivacija većeg broja novih klizišta koji ugrožavaju veći broj  stambenih objekata i lokalnih puteva.

Prema izvještaju OSCZ Lukavac, na području općine Lukavac, rijeke Spreča, Jala i Turija u donjem toku, su još uvijek izvan korita a poplavljena je veća poljoprivredna površina.

Na području općine Doboj Istok pod vodom je još uvijek oko 200 ha poljoprivrednih površina kao i u općini Gračanica gdje je osim poljoprivredne površine poplavom ugroženo još sedam privrednih i četiri stambena objekta iz kojih su evakuisane porodice.

U općini Živinice je oko 300 ha poljoprivrednog zemljišta pod vodom, a oko 50 stambenih objekata je u vodenom okruženju.

Na području TK u protekla 24 sata zabilježena je aktivacija većeg broja klizišta. U općini Banovići evidentirano je pet novih klizišta i jedan odron na lokalnom putu Brezovača – Ćatići koji je presjekao navedenu putnu komunikaciju. Na području općine Čelić aktiviralo se sedam klizišta i jedan odron.

Na području općine Doboj Istok aktivno je 40 klizišta koja ugrožavaju 37 objekata i više putnih pravaca. Dva klizišta su u zoni mezarja od kojih je jedno pokrenulo mezarje u cijelosti i prijeti opasnost od urušavanja cijelog mezarja. U općini Gradačac prijavljeno je 31 novo klizište. Na području općine Srebrenik prijavljeno je 50 klizišta koja su oštetila 12 stambenih, 21 pomoćni objekat i osam lokalnih putnih pravaca. Klizišta su ugrozila još 61 stambeni, 74 pomoćna objekta, 17 lokalnih putnih pravaca i pet vodovodnih objekata.

(SodaLIVE.ba)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x