Počeo sa radom Zavod za besplatnu pravnu pomoć TK

0 752

Zavod za pružanje pravne pomoći TK danas je zvanično počeo sa radom. Službenici će besplatno pružati pravnu pomoć samo određenom kategorijama stanovništva, odnosno onim članovima društva koji po članu domaćinstva imaju primanja 25 posto manja od prosječno isplaćene  mjesečne neto plate.

Prema riječima direktorice Kantonalnog zavoda za pružanje pravne pomoći Mersije Jašarević, ova institucija od danas radi sa strankama…

„Pravo na besplatnu pravnu pomoć imaju svi građani sa prebivalištem u Tuzlanskom kantonu koji zbog lošeg imovnog stanja ne mogu platiti troškove advokata ili druge troškove zastupanja. Besplatnu pravnu pomoć moguće je ostvariti na osnovu nekoliko kriterija koji su regulisani Zakonom o pružanju pravne pomoći: građani koji po kriterijima socijalne zaštite ostvaruju pravo na stalnu novčanu pomoć, nezaposlena lica, penzioneri sa najnižom penzijom ili penzioneri koji primaju ino penziju koja ne prelazi iznos najniže bh. penzije, te djeca bez roditeljskog staranja”, izjavila je direktorica Kantonalnog zavoda za pružanje pravne pomoći. Penzioneri besplatnu pravnu pomoć mogu ostvariti prilaganjem čeka od penzije kao relevantan dokaz o ispunjavanju kriterija. Da bi se mogla ostvariti besplatna pravna pomoć od Kantonalnog zavoda za pružanje pravne pomoći  potrebno je ispuniti i poseban uslov, a to je da građanin ne posjeduje imovinu koja može biti predmet izvršenja po Zakonu o izvršnom postupku, naglasila je direktorica Jašarević.

Ministrica za upravu i pravosuđe TK Jasminka Mijatović kaže da puštanjem u rad ovog Zavoda, Vlada TK ispunjava obaveze po strategiji za reformu sektora pravde koju je usvojilo Vijeće ministara BiH i koje je obaveza za pristupanje europskoj porodici. „Iskustva EU govore da je nakon donošenja Zakona, odnosno implementacije ovog instituta došlo do znatnih ušteda na budžetskoj poziciji obaveznih odbrana, odnosno odbrana po službenoj dužnosti”, izjavila je danas ministrica Mijatović ističući značajne efekte i rezultate ovog Zavoda.

Zavod za pružanje besplatne pravne pomoći građanima TK nalazi se u Tuzli zgradi Ministarstva za upravu i pravosuđe u ulici Džafer Mahala. Detaljnije informacije se mogu dobiti i putem telefona 035 307-864, 035 307-866 ili na e-mail adresu: kzppp@tk.kim.ba.

(SodaLIVE.ba)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x