Počelo slanje zahtjeva za pritvaranje osuđenih bjegunaca

1 376

Nakon potpisivanja izmjena Sporazuma o međusobnom izvršavanju sudskih odluka o krivičnim predmetima između BiH, Srbije i Hrvatske, države su jedna drugoj počele da šalju zahtjeve za pritvaranje pravosnažno osuđenih bjegunaca. Sekretar Ministarstva pravde BiH Jusuf Halilagić rekao je da je BiH od Srbije zatražila zatvaranje četiri pravosnažno osuđena bjegunca iz BiH, dok je Srbija u BiH poslala jedan takav zahtjev, a Hrvatska je poslala predmete šestorice osuđenih.

Prema podacima Ministarstva pravde BiH, u Hrvatskoj i Srbiji nalazi se 100 ovakvih osoba iz BiH, dok u BiH boravi oko 40 osoba koje su osuđena u Hrvatskoj.

Sporazum precizira da država u kojoj je lice pravosnažno osuđeno podnese zahtjev državi u kojoj će biti izvršena kazna, a pravosnažna presuda se u BiH dostavlja entitetskom ministarstvu pravde, a potom nadležnom sudu. Ako presuda u svim slučajevima bude potvrđena, policija dobija nalog da osuđenog privede na izdržavanje kazne.

(SodaLIVE.ba/RTV Slon)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
ziće

ovo je trebalo uraditi od formiranja novih država ali ni sada nije kasno. Svakako će ova saradnja doprinijeti boljim državnim odnosom i smanjenju kriminala na ovim prostorima.

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x