Počelo dvodnevno kantonalno takmičenje učenika osnovnih i srednjih škola TK iz Civitasa

0 481

Nakon održanog općinskog takmičenja učenika osnovnih škola iz fizike, JU OŠ „Dubrave“ domaćin je i kantonalnog takmičenja učenika osnovnih i srednjih škola Tuzlanskog kantona iz Civitasa u realizaciji teme i radionica „Projekt građanin“. Ovogodišnje Civitasovo takmičenje odvija se tokom dva dana 26. i 27. 04. 2010, godine, na kome učestvuje 13 osnovnih i 13 srednjih škola. Cermonija otvaranja ovog kantonalnog takmičenja upriličena je danas u fiskulturnoj dvorani JU OŠ „Dubrave“gdje je uz prigodan učenički kulturno umjetnički program takmičenje zvanično i otvoreno .

„Izuzetno je važno naučiti prepoznati problem , opisati ga i ponuditi rješenje.Stoga ovo takmičenje uvijek pruža posebno zadovoljstvo jer nas sve zajedno uči da budemo praktični i samostalni, uči nas odgovornosti prema zajednici i društvu.Svaki vaš odgovor, svaki vaš rad predstavlja izuzetan rezultat jer predstavlja vaše lično praćenje stvari, problema i događaja oko nas i pruža najvrijednije saznanje zasnovano na iskustvu i praktičnom rješenju. Zasigurno, vaš otvoreni i dinamični stavovi, vaša rješenja, grade put kvalitetnije budućnosti našeg društva, podjednake odgovornosti pojedinca i zajednice i stalnog koordinirajućeg djelovanja. Ja vam čestitam na tome, jer za mene ste svi vi već pobjednici“; između ostalog, poručila je ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona, prof.dr. Mirzeta Hadžić Suljkić na otvaranju ovogodišnjeg takmičenja.

Inače, „Projekat građanin/ Ja građanin“ je praktični dio Civitas programa. Učenici, preko 2.400 timova i 50.000 učenika godišnje, su ohrabreni da odaberu problem iz svoje zajednice, da istraže postojeće mjere javne politike, da razviju svoja rješenje koja predstavljaju nadležnim institucijama i da kreiraju akcione planove za implementaciju svojih rješenja. Svake godine 32 pobjednička tima, ili preko 400 učenika i nastavnika iz svih krajeva Bosne i Hercegovine gostuje u Sarajevu na Finalnoj smotri. „Projekat građanin / Ja građanin“ učenicima pomaže da postanu odgovorni i informisani mladi ljudi.

Podsjećamo osnovni cilj Civitasa u BIH je razvijanje informiranog, kompetentnog i aktivnog građanina koji će biti posvećen razvoju demokratskog društva, i tradcionalno, učenici sa područja Tuzlanskog kantona već su dugo uspješni članovi porodice Civitas.

(SodaLIVE.ba)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x