Počela nova školska godina u svim osnovnim i srednjim školama

0 635

Prvi školski dan u novom okruženju jutros je dočekalo 11 700 učenika prvih razreda osnovnih i srednjih škola na području Tuzlanskog kantona. Kratki predah pred pravi zalet u svijet znanja imat će nakon samo tri dana kada slijedi vikend.

Od gotovo 49 000 učenika osnovnih škola na području TK najnestrpljiviji su kao i svake godine bili prvačići. Njih 4 500 u 88 osnovnih škola TK došlo je u pratnji ponosnih roditelja.

Novopečeni srednjoškolci, medjutim, nisu bili oduševljeni pratnjom. Radoznalost, nestrpljenje ali i strah od novog preovladavali su u glavama 7.200 učenika prvih razreda srednjih škola. Nije ni čudo što smo teško pronašli one koji su bili raspoloženi da sa nama podijele očekivanja.

Amina Valjevac, učenica prvog razreda Srednje medicinske škole kaže da je upisala opšti smjer jer voli pomagati ljudima.
Jedna od 33 srednje škole na području TK, Medicinska, ove je godine zbog velikog broja zainteresovanih učenika upisala 3 odjeljenja više.

Objašnjenje navale na upis u ovu školu i pored strogih kriterija najbolje daje majka Jasmine Hibić, učenice ginekološko-akušerskog smjera.

“Ako dijete ne bude htjelo studirati bar će imati zvanje, kaže Rasema Hibić. Pred osnovcima i srednjoškolcima je 88 nastavnih dana jer će prvo polugodje trajati do kalendarskog kraja ove godine.

(SodaLIVE.ba/RTVTK)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x