Počela kontrola kladionica na TK

0 691

Ako se pokažu istinitim pretpostavke koje uprave inspekcijskih poslova imaju, veliki broj vlasnika kladionica u Bosni i Hercegovini bi mogao snositi posljedice zbog obnosa prema radnicima. “Imamo indicija da postoji rad na crno, postoje i osobe koje su angažovane, a nemaju ugovor o radu, a isto tako rade duže nego što to zakon propisuje, dakle duže d 8 sati,“ rekao nam je Muhamed Pašukanović, glavni inspektor rada federalne uprave za inspekcije poslove.

U F BiH registrovanih kladionica je čak 1.140, dok ih je na Tuzlanskom kantonu 259. Kantonalna uprava za inspekcijske poslove već je počela sa kontrolom, koja podrazumjeva provjeru zakonitosti poslovanja, evidentiranje prometa, zapošljavanje radnika u skladu sa zakonom i rad bez odobrenja nadležnog organa. Kako saznajemo, u kladionicama najveći problem “nije rad na crno”, nego prekovremeni rad. ”Tu moramo da vodimo računa oko dužine radnog vremena, prekovremenog rada, ne računajući bolovanje i godišnje odmore,“ rekao je Džemal Hrustić, glavni kantonalni inspektor rada, zaštite na radu i socijalne zaštite. Osim toga postoji i osnovana sumnja da su radnici žrtve mobinga, ali to je teško dokazati, tako da se federalni inspektor nije želio upuštati u razgovor o tome.

Podsjećamo, prošlog mjeseca u Kantonu Sarajevo je zatvoreno 16 uplatnih mjesta kladionica, zbog sedam neprijavljenih radnika i ne postojanja odobrenja za rad izdatog od nadležnog organa. Kakvi će rezultati na Tuzlanskom kantonu biti, nakon što inspekcija završi svoj dio posla, saznaćemo u narednom periodu.

(SodaLIVE.ba/RTV Slon)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x