Pismom informirao Tadića o nepostojanju sporazuma o mirnom povlačenju JNA

0 415

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić uputio je pismo predsjedniku Republike Srbije Borisu Tadiću u kojem ga je zvanično obavijestio da navodni sporazum izmedju BiH i SRJ o mirnom povlačenju JNA nikada nije postignut.

Vijeće za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu je Iliju Jurišića proglasilo krivim za “kršenje” tog navodnog sporazuma i zbog toga ga osudilo na kaznu od 12 godina zatvora, saopćeno je iz Silajdžićevog kabineta.

Ističe se da kabinet predsjedavajućeg Predsjedništva BiH nije do sada objavio to pismo koje je za cilj imalo informirati predsjednika Tadića o tim činjenicama. Pismo je danas objavljeno u beogradskim medijima.

U saopćenju se navodi da je Kabinet predsjedavajućeg Predsjedništva BiH nakon detaljne istrage došao do niza dokaza da navedeni sporazum nikada nije postignut.

Dodaje se da je Milan Petrović, koji je bio tužilac u slučaju Jurišić, u unakrsnom ispitivanju pred londonskim sudom u slučaju Ganić jasno priznao da nije postignut navedeni sporazum, što je vidljivo iz stenograma njegovog svjedočenja te i iz same presude tog suda.

Ocjenjuje se da su institucije Republike Srbije na taj način BiH pokušale nametnuti nepostojeću medjunarodno-pravnu obavezu, te su takodjer prekršile pravo Jurišića na fer i pravično sudjenje koje mu je zagarantirano Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

“Dobrosusjedske odnose je moguće imati samo ukoliko pravosudne institucije Republike Srbije tretiraju sve gradjane BiH na istinski nepristrasan način i u skladu s pravnim poretkom EU. Ukoliko Republika Srbija ne prihvata takav odnos i nastavi sa dosadašnjom praksom, BiH će svoja i prava svojih gradjana nastaviti aktivno i uspješno štititi na medjunarodnom nivou”, zaključuje se u saopćenju iz Silajdžićevog kabineta.

(SodaLIVE.ba/FENA)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x