Penzije neće biti smanjene

0 649

Martovske penzije neće biti smanjene, kategoričan je Zijad Krnjić, direktor Zavoda za penzijsko-invalidsko osiguranje Federacije BiH. Krnjić je istakao da su prihodi od doprinosa za penzijsko osiguranje u martu bolji nego u prethodnim mjesecima. Stoga će Zavod za PIO/MIO FBiH Upravnom odboru, koji će zasjedati prvog aprila, predložiti da koeficijent za martovske penzije ostane isti kao i prethodnih mjeseci, odnosno 1,65 za redovne i 1,485 za penzije ostvarene pod povoljnijim uslovima.

Predsjednik Izvršnog odbora Saveza udruženja penzionera u Federaciji BiH Omer Omerefendić kaže da su i federalni čelnici dali obećanja da neće doći do smanjenja penzija. Omerefendić ima informacije da sredstava od doprinosa za penzijsko osiguranje neće biti dostatna za isplatu penzija prema aktuelnom koeficijentu. – Vlada će doznačiti Zavodu sredstva koja budu nedostajala, tako da ne dođe do smanjenja, kazao je Omerefendić.

Omerefendić kaže da su penzioneri u strahu od mogućeg smanjenja penzija, koje nisu povećavane 1,5 godinu, otkada je poskupilo sve – od hljeba, preko režija, do neophodnih im lijekova.

(SodaLIVE.ba/Oslobođenje)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x