Pada li Vlada TK?

0 644

Nakon što poslanici u Skupštini Tuzlanskog kantona nisu prihvatili izvještaj Vlade o ostvarivanju ciljeva i politike Tuzlanskog kantona u 2009. godini otvoreno je pitanje moguće smjene i rekonstrukcije Vlade. Kako saznajemo, bit će analiziran rad svih ministara, a nakon toga će biti odlučeno koji ministar može da ostane bez fotelje. Iako neprihvatanje Izvještaja Vlade o ostvarivanju ciljeva i politike Tuzlanskog kantona za 2009. godinu u kantonalnoj Skupštini, ne nosi pravnu odgovornost, predstavnici Stranke demokratske akcije i Stranke za Bosnu i Hercegovinu, koji su na osnovu izbornih rezultata formirali Vladu, odlučili su da analiziraju rad svih ministarstava, kako bi se u konačnici znalo šta će podrazumjevati rekonstrukcija Vlade.

“Normalno je da se sad analizira rad ministarstava. Svaka stranka treba da vidi ko je od njenih kadrova loše radio i kako to da sankcioniše, “ rekao je Amir Fazlić. Predsjednik KO SBiH Tuzla, Enes Duvnjaković, mišljenja je da stvari treba popravljati u 2010. godini, te da “možemo tražiti smjenu ministara za koje ocjenimo da nisu bili efikasni ili da ih natjeramo da u narednom periodu daju sve od sebe”.

Nijedan ministar do sada nije priznao da njegovo ministarstvo nije ostvarilo ciljeve, jer na našem kantonu nije praksa da se razmatra pojedinačni rad ministarstava. Činjenica je, ističe Duvnjaković, da su protesti koji su prekidali i rad Skupštine odraz nerada ministarstava. Da bi se izglasalo nepovjerenje prema Vladi potrebno je da jedna trećina poslanika podrži ovaj prijedlog. Do sada nije bilo zahtjeva da se aktuelna Vlada Tuzlanskog kantona smjeni.

(SodaLIVE.ba/RTV TK)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x