Ovo je godina obećanja bez konkretnih pomaka

1 871

Profesor na Ekonomskom fakultetu u Tuzli Izudin Kešetović ne vidi ni jednu ekonomsku temu, kao što je fiskalni federalizam, supervizija bankarskog sistema…,na kojoj se danas u BiH radi bez obzira na Ustav, kao da je to zabranjeno. “Ja lično ne vjerujem da je ova vlast sposobna za takve poteze. Mi smo zakovani za ustavne promjene i političari se iscrpljuju na tome i na nacionalnim pitanjima na koja najradije skreću pažnju glasača u izbornom periodu, a glasači nisu u stanju zaboraviti nacionalizam, a prepozanti suštiske stvari kao što je ekonomija. Ako ne dođe do radikalnih promjena u najskorije vrijeme, teško da će se i u narednih deset godina kod nas na polju ekonomije i privrede nešto promijeniti”, upozorava Kešetović.

Društveni prihod će, prognozira on, biti jako mali, nezaposlenost i siromaštvo sve veći. On misli da su aktuelni političari prosputili povoljnu priliku za provođenje reformi koju nam je pružila kriza. “Dok su sve zemlje iz okruženja poduzimale značajne reformske promjene sistema, mi smo bili samo u stanju pozajmiti novac od MMF-a da bi uspostavili makroekonomsku stabilnost u fiskalnom i monetarnom sistemu, koja ne donosi nikakav razvoj. Mi nemamo kriznih mjera, a naš najveći problem je nelikvidnost privrede za šta, kako se pokazalo, država nema odgovor”, misli Kešetović.

Aktuelna vlast, koja će se takmičiti za pozicije i u naredne četiri godine nema, smatra naš sagovornik, ni politički ni institucionalni kapacitet da bi mogle sprovesti makroekonomske mjere koje su neophodne a državnom i na drugim nivoima.  “Postoji opšta disharmonija  vlasti u cijelom tom procesu i mislim da će 2010. godina biti godina obećanja bez konkretnih pomaka. Možda bi moglo doći do promjene poslije izbora, glasačko tijelo, narod BiH, misle da je postojeće stanje dobro, oni će tako i glasati i dobiti rezultat kakav imamo”, objašnjva Kešetović.

(SodaLIVE.ba/SAN)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Lil

Kao svaka druga. 😉

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x