Otvaranje Disciplinskog centra za maloljetnike TK

1 494

U petak 16.04.2010. godine, u Tuzli će biti otvoren Disciplinski centar za maloljetnike Tuzlanskog kantona. Disciplinski centar nastao je kao rezultat aktivnosti poduzetih u prethodnom periodu od strane Vlade Tuzlanskog kantona i resornog Ministarstva pravosuđa i uprave TK. Zahvaljujući uspješnoj saradnji Vlade Tuzlanskog kantona i Opštine Tuzla, obezbjeđen je prostor za smještaj ustanove, a u periodu od jula prošle godine do danas, izvršena je registracija ustanove u sudu, doneseni su svi potrebni akti za funkcionisanje, izvršena je djelimična rekonstrukcija i opremanje prostorija centra.

Primljeni zaposlenici su zahvaljujući dobroj saradnji sa kolegama iz Sarajeva obavili početnu edukaciju u Disciplinskom centru za maloljetnike u Sarajevu i tako se na praktičan način pripremili za posao koji ih očekuje. Kao veoma važan segment aktivnosti Disciplinskog centra počet će se sa aktivnostima koje imaju za cilj prevenciju maloljetničkog prestupništva.

– Planirano je da se svake školske godine održi veliki broj predavanja i radionica sa učenicima, roditeljima, nastavnicima, pedagozima i drugim stručnim osobljem u osnovnim i srednjim školama Tuzlanskog kantona, a sve u cilju prevencije vršnjačkog nasilja. Posebna pažnja posvetit će se nenasilnoj komunikaciji i mirnom rješavanju konfliktnih situacija među maloljetnicima. Disciplinski centar počet će sa izvršenjem odgojne mjere – disciplinske mjere upućivanja u disciplinski centar za maloljetnike, izrečene maloljetnom počiniocu krivičnog djela, na način propisan zakonom kojim se reguliše izricanje i izvršenje ove disciplinske mjere i to: na određen broj sati tokom dana praznika, ali najviše četiri uzastopna dana praznika i na određen broj sati tokom dana, ali najduže u trajanju od jednog mjeseca – rekao je za Tuzlarije Mirza Dževdetbegović, direktor Disciplinskog centra.

U centru će biti prostorije za induvidualni i grupni rad sa maloljetnicima, zatim prostorije za radne i okupacione aktivnosti, prostorije za dnevni boravak i aktivnosti, spavaonice, te ostale pomoćne prostorije.

Centar je smješten u ulici Bosne Srebrene 31 (iznad Zavoda za zapošljavanje, III sprat).

(SodaLIVE.ba/Tuzlarije.net)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Jess

masala neka se bar nesto pocelo raditi po ovom pitanju

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x