Okrugli sto “Javni prevoz i njegov odnos prema potrebama i mogućnostima studenata i učenika”

4 374

Na e-mail redakcija@sodalive.ba dobili smo saopštenje za javnost Foruma Mladih SDP BiH koje prenosimo u cijelosti:

Poštovani građani,

Općinska organizacija Forum Mladih (skraćeno FOM) SDP BIH Lukavac je u toku februara 2010. godine provela anketu među studentima i srednjoškolcima na temu kvalitet i cijena usluga javnog prevoza na Opštini Lukavac.

Na osnovu rezultata ankete došli smo do sledećih podataka koje vam ovim putem želimo prezentirati: Od 190 ispitanika njih 94,73 % koristi usluge javnog prevoza od kojih 73,7% nije zadovoljno kvalitetom usluga koje nudi javni prevoz.

Na pitanje „Da li su cijene prevoza prilagođene primanjima vaše porodice” odnosno trenutnoj ekonomskoj situaciji 88,8% ispitanika je dalo negativan odgovor.

Što se tiče problema sa kojima se susreću u javnom prevozu ispitanici su kao najveći problem istakli prenatrpanost autobusa, dok se na drugom i trećem mjestu nalazi kašnjenje autobusa i mali broj linija iz ruralnih područja a kao dodatni nedostatak istaknuta je tehnička neispravnost autobusa te nepristojnost pojedinih vozača.

Činjenice koje proizilaze iz rezultata ove ankete u prvi plan jasno ističu najveći problem a to je visoka cijena rnjesečnih karata, koje direktno bivaju povezane sa obrazovanjem naše omladine a u prilog tome ide činjenica da je u BiH trenutno samo 5% visokoobrazovanog kadra.

Ta neophodnost zvana studentska ili školska mjesečna karta je postala težak namet porodici koja ima za cilj obrazovati svoje dijete. Kada uzmemo u obzir da većina rođitelja, onih koji imaju posao i uopće rade, imaju zagarantovani lični dohodak koji iznosi 460 KM iz toga proizilazi da 10% (ili više) njihove plate odlazi za kupovinu mjesečne karte (ako je riječ o samo jednom školarcu ili studentu).

U vezi s tim OO FOM SDP Lukavac organizuje okrugli sto na temu „Javni prevoz i njegov odnos prema potrebama i mogućnostima studenata i učenika“ koji će se održati 27.02.2010. (subota) u prostorijama Doma kulture u Lukavcu sa početkom u 12h.

Na okrugli sto su pozvani :

* Predstavnici javnih prevoznika „ROAD“ Lukavac i „GIPS“ Tuzla
* Predstavnici iz Općine Lukavac
* Predstavnici NVO sa područja općine Lukavac
* Predstavnici vijeća učenika srednjih škola
* Predstavnici vijeća roditelja srednjih škola
* Predstavnici Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport TK

Ovirn putem takođe pozivamo sve mlade sa područja općine Lukavac koji smatraju da imaju razloga posjetiti ovakav vid rasprave te iznijeti svoja iskustva i stavove.

(SodaLIVE.ba)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
4 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
PaRaZiT

ako budem imao vremena navratit cu ;))

koyot

nije roda javni prevoz vec privatni de i vi prvo si odredite cilj pa onda pucajte

seljanka 2

hehehehe…road je privatno preduzece koje se bavi javnim prevozom carko moj….a privatni prevoz je kad ti sjedes u auto i ides gdje ti hoces..:)

merso_kralj

pozdravljam ovu akciju i zahvaljujem se mladima koji se bore za prava djece,omladine i svih gradjana Opštine Lukavac

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x