Održan zatvoreni sastanak članova pravnih timova Ejupa Ganića i Ilije Jurišića

0 2.744

U prostorijama Fondacije Istina Pravda Pomirenje danas je održan zatvoreni sastanak članova pravnih timova Ejupa Ganića i Ilije Jurišića. Na sastanku se učestvovali Damir Arnaut, savjetnik za ustavno-pravna pitanja predsjedavajućeg Predsjedništva BiH dr. Harisa Silajdžića i član pravnog tima obrane dr. Ejupa Ganića, Elvir Čamdžić spoljnopolitički savjetnik predsedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića, Bariša Arnaut, ambasador BiH u Beogradu, Đorđe Dozet advokat Ilije Jurišića, te Sinan Alić predsjednik Fondacije Istina Prvada Pomirenje.

pauzi zatvorenog dijela sastanka učesnici su se obratili novinarima rekavši da se na sastanku govorilo o pravnim aspektima koju idu u korist Iliji Jurišiću, tj. dokazima koji ukazuju da je Jurišić optužen i kasnije osuđen na 12 godina zatvora, na osnovu nepostojećeg dokumenta. Iz izjava sudionika današnjeg sastanka jasno je da činjenica da sporazim o mirnom povlačenju JNA za kojeg se tvrdilo da je potpisan u Skoplju 26. aprila 1992. godine ne postoji, znatno mijenja situaciju u slučaju Jurišića.

Damir Arnaut, savjetnik za ustavno-pravna pitanja predsjedavajućeg Predsjedništva BiH dr. Harisa Silajdžića i član pravnog tima odbrane dr. Ejupa Ganića je rekao:

– Proces u Londonu je bio od velike pomoći za slučaj Jurišić. Tužba protiv Jurišića, kao i sama presuda, u mnogome su bazirane na navodnom sporazumu o mirnom povlačenju JNA iz BiH, koji su navodno 26. aprila 1992. potpisali predsjednik BiH Alija Izetbegovića i general Blagoje Adžić u Skoplju. Tužilaštvo Srbije nikada nije produciralo tekst sporazuma, a mi smo u Londonu dokazali da nije nikada ni postojao. Radi se o potpuno nepostojećem sporazumu. Jako je bitno da je nakon što smo prilikom procesa u Londonu dokazali da sporazum ne postoji, gospodin Milan Petrović, zamjenik tužioca Ureda za ratne zločine u Beogradu, koji je bio svjedok u Londonu, prilikom unakrsnog ispitivanja priznao da taj sporazum ne postoji, a Petrović je tužioc koji je vodio proces i protiv Jurišića.

– Sudija u Londonu je u presudi tada konstatovao da Ganić ne može očekivati fer suđenje u Beogradu jer je na osnovu nepostojećeg sporazuma drugi čovjek osuđen na 12 godina zatvora, jer je čovjek koji je vodio proces protiv Jurišića, a vodio bi ga i protiv Ganića, priznao da ne postoji sporazum.

– Nakon procesa u Londonu moj kolega Čamdžić, iz kabineta Silajdžića, i ja, uradili smo još veću istragu i našli dodatnu dokumentaciju, između ostalog izvještaj generalnog sekretara UN-a, da su pregovori vođeni ali da sporazum nije postignut. Nađeno je također i niz medijskih izvještaja u kojem se citiraju sudionici razgovora ali da ga nisu ni postigli, i ono što je najvrjednije, nađen je i stenogram razgovora u Skoplju iz kojeg se jasno vidi da su pregovori bili ali da nije postignuto ništa, šta više Izetbegovic kaže „mi ovdje možemo razgovarati ali ja nemam mandat od Predsjedništva da potpišem bilo šta“ . Jasno je dokazano da je Jurišić osuđen na osnovu nepostojećeg dokumenta.
Predsjedavajući Silajdžić nas je zadužio da se ovom slučaju da još veći prioritet, i prije ovoga smoradili ali sada kada su dokazi počeli izlaziti puno je lakše, ni jedan nezavisan sud, na osnovu ovoga što je prikupljeno, ne može potvrditi presudu protiv Jurišića nego mora donjeti oslobađajuću presudu.

Prema riječima advokata Ilije Jurišića Dozeta, od početka suđenja Jurišiću su tvrdili da ključni dokument, famozni sporazum iz Skoplja nije ni proložen.

– Osnovna stvar u svakom krivičnom postupku je to da ono što ne postoji u krivičnom spisu – ne postoji. Tražili smo i u prvostepenom postupku i u žalbenom postupku da se utvrdi da sporazum nije izveden kao dokaz. Govorili smo da nismo mogli pronaći dokaze da on nije potpisan ali mi smo sve vrijeme tvrdili da nema priloženog dokumenta. To je navedeno u žalbi i na osnovu te žalbe Apelaciono vijeće je zahtjevalo da se dostavi sporazum ako postoji. Ono što će se dešavati na javnoj sjednici je da se Vijeće očituje da li su dobili ili nisu taj sporazum, a mi ćemo svakako dostaviti dokaze da on i ne postoji. Suštinski bi sve trebalo da dovede do onoga što svi očekujemo, da Jurišić dođe svojoj kući, rekao je danas Đorđe Dozet, advokat Ilije Jurišića.

– Što se tiče atmosfere u Srbiji u povodu Slučaja Ganić, mogu reći samo što je bilo u medijima. Govorilo se da će se uložiti žalba ali eto rekli su da ipak neće jer bi bilo jako skupo, a ne bi imalo ni efekta jer je Ganić u Sarajevu, ali jasno je bilo da nisu ni imali elemente za žalbu. Mi smo danas sjeli da raspravimo sve pravne elemente koje idu u korist Jurišiću rekao je Bariša Arnaut, ambasador BiH u Beogradu.

Da je srbijansko pravuđe na svojevrsnom ispitu smatra Elvir Čamdžić spoljnopolitički savetnik predsedavajućeg Predsedništva BiH Harisa Silajdžića:

– Ako oni u Srbiji donesu bilo kakvu presudu a da nije oslobađajuća, to će biti dokaz da svu sve kritike koje se upućuju na račun srbijanskog pravosuđa, da nisu kredibilni i da vrše pravno nasilje nas građanima Bosne i Hrecegovine, istinite.

Advokat Ilije Jurišića Đorđe Dozet na kraju je zamolio, smatrajući da je to jako važno, da se svi svjedoci koje je sud pozvao, da se jave 22., 23. i 24. septembra, da dođu u Beograd i lično svjedoče. Imaju garancije država da će biti bezbjedni.

(SodaLIVE.ba/Tuzlarije)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x