Održan VII. Kongres LDS BiH

0 914

U subotu, 08.05.2010.god., u kongresnoj dvorani „Unitic“ Centra u Sarajevu je održan VII. Kongres Liberalno demokratske Stranke Bosne i Hercegovine (LDS BiH).

Kongresu je prethodila konferencija Liberala iz Europe i regiona koja se održala dan uoči Kongresa LDS BiH, 07.05.2010.god., kojoj su, između ostalih, prisustvovali i Dajana Vols, Dopredsjednica Europskog Parlamenta, te članovi Europskog Parlamenta – pripadnici ALDE grupe (grupe europskih liberalnih stranaka): Jelko Kacin, Pino Arlaki, Jorgo Cacimarmarkasis i Norika Nikolaj. Konferencija je usvojila Sarajevsku deklaraciju koja će biti upućena učesnicima sastanka u organizaciji EU i SAD-a, koji će se održati početkom juna tekuće godine u Sarajevu, te Europskom parlamentu.

Na Kongresu u čijem je radu učestvovalo oko 200 delegata LDS BiH, učešće su uzeli i gosti – predstavnici stranaka liberalne orjentacije iz regiona: Jelko Kacin (ALDE MEP, LDS Slovenija), Andrija Popović (Predsjednik Liberalne partije Crne Gore), Slobodan Petrović (Predsjednik Samostalne liberalne stranke Kosova), Ivon Velichovski (Dopredsjednik Liberalne partije Makedonije), Shpend Kallaba (AKR Kosovo), kao i predstavnici stranaka iz Bosne i Hercegovine: Ibrahim Spahić (Građanska demokratska stranka BiH), Mirjana Deak (Socijaldemokratska unija BiH), Dunja Jelovac (Naša Stranka) i Olivera Elez (Nova socijalistička partija). U prigodnim obraćanjima, gosti koji su predstavljali sestrinske – liberalne stranke, pozdravljajući prisutne zaželjeli su uspješan rad Kongresu i uspjeh u budućem radu rukovodstvu koje će Kongres izabrati, naglašavajući da je svaki uspjeh LDS BiH i njihov uspjeh.

Prema rezultatima održanih izbora, LDS BiH je dobila novo rukovodstvo koje čine: Bojan Zec Filipović (Sarajevo), Predsjednik, te Sabina Mujezinović (Tuzla), Zlatko Hurtić (Sarajevo) i Enida Hrbat (Sarajevo), Dopredsjednici. Također, izabran i su i ostali organi LDS BiH u sastav kojih su, iz Tuzle, ušli i Nino Dukić (Glavni odbor), Boris Vukušić (Statutarna komisija), te članovi Mladih liberala iz Tuzle koji su ušli u sastav Glavnog odbora.

Prema rječima novoizabranog Predsjednika LDS BiH, Bojana Zeca Filipovića, njegova želja i namjera je da se LDS otvori za nove ljude i nove ideje, te da je prvi i temeljni zadatak LDS BIH vraćanje u parlamente na svim nivoima vlasti u BiH. Izborom novog rukovodstva, LDS BiH je postala politička stranka sa najmlađim rukovodstvom u BiH, te se očekuje i vjeruje da će potencijal i kreativnost koju ono ima biti ključ uspjeha na predstojećim Općim izborima u BiH, ali i prepoznatljiva značajka koja će LDS BiH jasno diferencirati i ponuditi biračkom tijelu kao jednu od prijeko potrebnih alternativa na političkoj sceni Bosne i Hercegovine.

(SodaLIVE.ba)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x