Održan sastanak predstavnika Vlade TK sa predstavnicima Sindikata GIKIL-a

5 456

Predstavnici Vlade Tuzlanskog kantona su danas održali zajednički sastanak sa predstavnicima Sindikata hemije i nemetala FBiH i predstavnicima sindikata i štrajkačkog odbora radnika Global Ispat Koksne Industrije Lukavac (GIKIL), te je dogovoreno da se od Uprave GIKIL-a zatraži da u cilju razrješenja novonastale situacije i deblokade poslovanja kompanije odmah nastave razgovore i pregovore sa predstavnicima sindikata i štrajkačkog odbora radnika GIKIL-a.

Predstavnici Vlade Tuzlanskog kantona će također sugerisati Upravi kompanije da dvije zaostale plate, po prijedlogu Uprave od 07.01.2010. godine, umjesto u predloženih 6 rata, izmiri u 4 jednake mjesečne rate uz isplatu redovnih plata, te da o realizaciji svake isplate uredno izvjesti resorno ministarstvo i Vladu Kantona, koji će nadzirati primjenu postignutog dogovora.

Također, dogovoreno je i da se već naredne sedmice nastave dalji razgovori u vezi sa rješavanjem drugih problema i poboljšenjem uslova rada u GIKIL-u.

 

VLADA TK ODRŽALA VANREDNU SJEDNICU

U povodu novonastale situacije u privrednom društvu GIKIL, kao i jučer održanih protesta, te stupanja u generalni štrajk radnika ovog preduzeća, Vlada Tuzlanskog kantona je danas održala vanrednu sjednicu.

U vezi sa zahtjevima koje je sindikalna organizacija uputila Vladi, Vlada Tuzlanskog kantona je donijela slijedeće zaključke:

– Vlada Tuzlanskog kantona je prihvatila da se danas u prostorijama Vlade Tuzlanskog kantona organizira sastanak sa predstavnicima Sindikata, kako bi se razgovaralo o novonastalnoj situaciji,

– Vlada Tuzlanskog kantona traži od menadžmenta GIKIL-a da u saradnji sa predstavnicima sindikata Kompanije, u što kraćem roku dogovore realizaciju izvršavanje Sporazuma koji su potpisali 22.07.2009. godne, a sve u cilju hitne deblokade poslovanja Kompanije i sprečavanja nastanka štetnih posljedica za radnike, Kompaniju i širu društvenu zajednicu.

– Vlada Tuzlanskog kantona zadužuje Stručni tim za praćenje realizacije Ugovora o pristupanju u d.o.o. Koksna industrija Lukavac da u roku od 10 dana sačine i putem resornog ministarstva dostave Vladi Kantona Informaciju o stepenu realizacije predmetnog sporazuma, kao i eventualnim osnovama i mogućnostima redefinisanja istog.

(SodaLIVE.ba)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
5 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Denal

Ajd valjda se rijesi ovo u korist radnika

I opet

Kapitalizam je zaj..na stvar. Trziste nema milosti. Oni koji ostvaruju prihod opstaju a oni koji to nemogu propadaju. To vam je kao Darvinova teorija prirodne selekcije. Samo oko toga netreba stvarati bauk. Radnici u svakom slucaju treba da se bore za svoja prava a gradani za pravo na cist zrak i ekologiju. Ukoliko toga nema oni ce napraviti pare od kojih ce koristi imati mozda samo drzavna administracija kroz poreze i sl. Ostalo ide sve njima u dzep……U pravu je gore predhodnik koji je rekao da mnogi radnici zive i predugo u agoniji. Socijalizam nas naucio kad dobijemo posao da radimo u jednoj te istoj firmi do penzije. Mnogi nisu vidjeli svjetlo na kraju tunela dok se nisu osmjelili da krenu naprijed.

eee

“Predstavnici Vlade Tuzlanskog kantona će također SUGERISATI Upravi kompanije da dvije zaostale plate, po prijedlogu Uprave od 07.01.2010. godine, umjesto u predloženih 6 rata, izmiri u 4 jednake mjesečne rate uz isplatu redovnih plata, te da o realizaciji svake isplate uredno izvjesti resorno ministarstvo i Vladu Kantona, koji će nadzirati primjenu postignutog dogovora.” (Preuzeto iz gornjeg clanka)

Kljucna rijec SUGERISATI govori sve o uticaju koji Vlada TK ima na Upravu kompanije. Agonija se nastavlja…

666

nema tu srece, nit je ta kompanija zainteresovana za radnike a vlasti kantona pogotovo, uzeli su oni svoj kajmak. fabrika radila kako treba samo u socijalizmu, kad su profitabilne firme pokrivale gubitke onih firmi koje su bile u gubitku, evo rezultata, samo su odgadjali neizbjezno, neodrziva fabrika. da makar ljudi izvuku plate i sta para pa neka stavljaju onda kljuc u bravu, makar cemo bit malo zdraviji.

seky

KRIMINAL JE U PITANJU VELIKI samo to da kazem…..

5
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x