Održan sastanak Koordinacionog tima za zaštitu akumulacije Modrac

7 579

Danas je Općina Tuzla bila domaćin sastanka Koordinacionog tima za zaštitu akumulacije Modrac. Koordinacioni tim sačinjavaju predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede TK, Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK, općina Tuzla, Lukavac, Banovići, Živinice i Kalesija, Univerziteta u Tuzli, Vodoprivrednog preduzeća „Spreča“, te Centra za ekologiju i energiju Tuzla.

Načelnik Općine Tuzla poželio je dobrodošlicu Koordinacionom timu i obećao maksimalnu podršku njihovom radu, uz napomenu da je ekološki zaštićeno i očišćeno jezero Modrac jedna od najvećih razvojnih šansi sjeveroistočne Bosne i Hercegovine. Čisto jezero Modrac dovelo bi do razvoja turizma, ali i niza drugih privrednih aktivnosti. Gospođa Sabina Jukan, koordinatoriva Koordinacionog tima upoznala je prisutne sa dosadašnjim rezultatima rada tima koji djeluje od februara 2008. godine. Vizija tima, koju su prihvatili i Vlada Tuzlanskog kantona i pet općina koje gravitiraju jezeru Modrac (Tuzla, Lukavac, Banovići, Živinice i Kalesija) jeste dovođenje čistoće jezera na nivo čistoćeBodenskog jezera, koje ima 300 puta veću površinu od našeg jezera, a koje je prije četrdeset godina bilo isto tako ekološki ugroženo. Radi upotpunjavanja vizije i cilja na zaštiti jezera Modrac, članovi Koordinacionog tima su tokom 2009. godine posjetili Bodensko jezero i upoznali se sa svim koracima koji su tamo poduzeti na postizanju današnjeg stupnja zaštite i održivog razvoja ovog jezera.

U radu današnjeg sastanka Koordinacionog tima je učestvovao Andreas Bally, ekspert iz firme „Bicon“ iz Švicarske, koji je na osnovu iskustva na zaštiti Bodenskog jezera, govorio o različitim aspektima prostornog planiranja zaštićenih zona, održivoj zaštiti i razvoju turizma na tekućim vodama i vodnim akumulacijama, kao i o tome kako bi ova iskustva mogla biti primjenjena na čišćenju jezera Modrac.

(SodaLIVE.ba/Tuzlarije)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
7 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
hmmm

Koje budalastine…ccc… Sastanak samo da bi neko opravdao radno mjesto i dobijeni dio “kolaca” koji su jeli malo ovdje a malo kada su “članovi Koordinacionog tima tokom 2009. godine posjetili Bodensko jezero”. Sve je ovo dobro, al o cemu oni pricaju?! Gdje se mi nalazimo: mozda u Svicarskoj? Pa imamo more problema pod nosom (a bogami i u njemu i u plucima), a oni pricaju o tome “da je ekološki zaštićeno i očišćeno jezero Modrac jedna od najvećih razvojnih šansi sjeveroistočne Bosne i Hercegovine. Čisto jezero Modrac dovelo bi do razvoja turizma, ali i niza drugih privrednih aktivnosti”(??? kojih ba privrednih aktivnosti?!). Boze sacuvaj…

vANJA

Hajde konacno, da nesto se popravi i na ovom planu!!!

jasko

kako ce ga zastiti i ocistiti kada su ga dali privatnicima na milost i nemilost,nece to nikad jasmin dopustiti probade mu panonica,a nasi politicari neka gledaju kako nam blago propada neka ih je stid i sram

elvir

jedan lokalni mesar odvod iz svoje “nelegalne”klaonice koju redovno sređuje sa “wapom” šalje u septičku jamu koju redovno prazni kad pada malo jača kiša ,sve to odlazi u obližnji potok koji vodi u jezero,scene tog puštanja su kao iz horor filmova,a tek smrad!!!!!!!!!!!!!!,sanitarci bi to znali i stručno deklarisat. ali nažalost naša inspekcija se zadovolji i kilom pečenice,zažmire na jedno oko i hajd jovo na novo,a vi nam pričajte o ekologiji i nekom tamo jezeru. pa se čude kad se desi pomor ribe,da bog sačuva

lovokradica

gdje se nalazi ta klaonica?

ziće

Ovo je veoma pozitivno i ambiciozno. Ako se načelnik Imamović umiješao u sve ovo i podržava projekat onda možemo očekivati pomake nabolje, jer taj čovjek ima viziju i svjestan je značaja turizma na ovim prostorima. Ukoliko se počne sa realizacijom tog projekta vjerovatno će se eliminisatii i divlje otpadne vode koje mogu naštetiti tom projektu.

drago

malo se zna o krdinacionom timu i njihovom radu. oni se izgleda samo oglasavaju kad treba negdje ici u inozemstvo i kad neko dolazi iz vana da se slikaju . dovoljan dokaz za to je da ni korisnici ribljeg vonda na toj satanak nisu pozvati . mislim da gosta iz svicerske nisu odveli na jezero i pokazali kako to izgleda. da ga nisu upoznali sa proslogodisnjim pomorom ribe od nekoliko tona a da za to niko nije odgovarao. sa izumiranjem 9 vrsta riba. zatim da se kantonalne odluke o plovnim objektima ne inplementiraju kao ni zakon o unutarnjoj plovidbi i slatkovodnom ribarstvu. toliko da znate da vodama navedeni opstina gazduje ribolovna zajednica jezera motrac koja moli za suradnju jer smo jedini na terenu i poznajemo stanje svakodnevno. bistro.

7
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x