Odobren upis još 125 redovnih studenata

6 452

Vlada Tuzlanskog kantona danas je dala prethodnu saglasnost na Odluku Senata Univerziteta u Tuzli o dodatnom broju studenata za upis u I godinu prvog ciklusa studija na fakultete/Akademiju Univerziteta u Tuzli, te utvrđivanju visine participacije i školarine u troškovima studija u akademskoj 2010/2011. godini.

Ovom Odlukom odobren je upis još 125 redovnih studenata, uz plaćanje školarine i to na Farmaceutskom i Medicinskom fakultetu, Fakultetu za tjelesni odgoj i sport i Rudarsko-geološko-građevinskom fakultetu.

Redovni studenti koji se sami finansiraju u akademskoj 2010/2011. godini plaćaju školarinu u iznosima od 900 KM po semestru na Medicinskom i Farmaceutskom fakultetu, 750 KM po semestru na Rudarsko-geoeloško-građevinskom fakultet i 600 KM po semestru na Fakultetu za tjelesni odgoj i sport. Redovni studenti koji ostvaruju prava po Zakonu o dopunskim pravima branitelja i članova njihovih porodica plaćaju 50% iznosa participacije odnosno školarine, pod uslovom da su ova prava ostvarili na području Tuzlanskog kantona. Redovni studenti bez oba roditelja u potpunosti su oslobođeni participacije u troškovima studija odnosno školarine pod uslovom da studijsku godinu upisuju prvi put i da imaju prebivalište na području Tuzlanskog kantona.

(SodaLIVE.ba)

(TIP)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
6 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
knjigovodja

tako je, samo upisuj djecu, a sto posla nema ni ovima sto sad zavrsavaju, to nikoga nije briga.

meho

ne znam da li odgovorni politicari znaju podatak , koliko nas poreske obveznike kosta skolovanje jednog studenta?i taj strucnjak koji je drustvo kostao hiljade km sutra sjedi(ce),kako izgleda trenutna ekonomska situacija nezaposlen ili ode u drugu drzavu,koja u njega nije nista ulozila!!!!

Denal

Nema sad ni jednog faxa sa kojim se moze lako naci posao, dzaba upisivanje, nazalost. Barem trebaju upisivati mnogo manje, a nije da pruzaju laznu nadu studentima pruzivsi im mogucnost da studiraju.

BrainiaC

@knjigovodja: slazem se da je ovo bespotrebno gomilanje studenata. valjda bi trebalo da se upisuju oni fakulteti za koje postoji veca potraznja na trzistu, al ko ce znat sta i zasto mute ovi koji se pitaju? @Denal: upisivanje bilo kog fakulteta nije dzaba… ako ne upises i ne zavrsis fax onda te garant nema nigdje… samo ti zavrsi fax pa ces da vidis kako te ljudi drugacije gledaju… problem je u tome sto svi kad zavrse skolu ili fax hoce odma da su direktori i shefovi, al od te ljubavi naravno da nema nista… treba bit zadovoljan sa kakvim-takvim poslom na pocetku… bitno je samo da se ne sjedi kod kuce, a poslije treba traziti novi i bolji posao i uvijek teziti ka boljem poslu…

lolo bosanac

dobra vijest da se mladi skinu sa ulice,losa vijest sto studiraju bez ikakve sanse da nadu poso.koliko kosta skolovanje to samo vlastodrsci znaju,posto je predizborna godina a vlast nista nije uradila za mlade ljude onda ih upisuj na fakultet bez ikakvog ekonomskog opravdanja.posle izbora sledi poskupljenje svih obaveza za skolovanje posto nema para u budetu, nova vlast ce se pravdati da nisu oni upisali prekobrojne.pamet u glavu i ne nasjedajte starim obecanjima.lolo bosanac

AirMax

gdje nadje ovako lijepu sliku ? ako ce ovi nasi da lice na njih, bolje nek sjede kod kuce smirom hehe

6
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x