Obilježen 30. septembar – Dan oslobođenja Lukavca

0 664

Udruženje antifašista i boraca NOR-a i društvo “Josip Broz Tito” Lukavac organizovali su obilježavanje 30. septembra, Dan oslobođenja Lukavca u II svjetskom ratu. Tim povodom upriličeno je polaganje cvijeća na aleji poginulih boraca 92./95. na šehidskom mezarju “Barice” u Puračiću kao i polaganje cvijena na Spomen kosturnici u Lukavcu.

U povodu ovog značajnog datuma i jubileja, u prostorijama Doma kulture Lukavac upriličena je akademija na kojoj je podcrtan značaj 30 septembra. O značaju 30. septembra i prvog oslobođenja Lukavca, govorio je profesor Edhem Muftić i mr. Munib Efendić.

“Prvo oslobođenje Lukavca bilo je 30. septembra 1943. godine, odnosno drugo konačno oslobođenje Lukavca 13. septembra 1944. godine. Moramo imati na umu da istorijsko iskustvo iz pobjede nad fašizmom nije učiteljica života, ono i obavezuje. Počinjeni zločini i zločini genocida ne mogu se samo nazivati etničkim čišćenjem. Mir se ne može uspostaviti na osnovu rezultata sile i nasilja, te uslovi mira se ne mogu dogovoriti sa pokretačima rata i zla. Nakon svih patnji, nedaća i stradanja, koje su nas zadesili u oslobođenju grada Lukavac najprije u II svjetskom ratu, a kasnije i u odbrambeno – oslobodilačkom ratu 1992. – 1995. na ovoj generaciji je obaveza da krči put ka zajedničkoj budućnosti” istakao je mr. Munib Efendić.

Referatom “Žrtve II svjetskog rata – istine i zablude” evocirane su uspomene na one koji živote dadoše za slobodu:

“Djela partizana su ostala pozitivni centar historije drugog svjetskog rata i bisa su iznad žrtava. Istina, tako se razmišljalo sedamdesetih i to sa ove vremenske distance zaista nepojmljivo. Ponovno vrednovanje ovog historijskog perioda navelo je na razmišljanje o osnovi političkog sistema, kao i na činjenicu da bi ponovo oživljavanje ovih jezivih historijskih iskustava neminovno utjecalo na odnose među jugoslovenskim narodima što u jednu ruku imamo na sceni danas.” Istakao je profesor Edhem Muftić.

Na samom kraju programa za učesnike je upriličena prigodno druženje.

(SodaLIVE.ba/FOTO: arhiv)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x