O slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u TK

0 534

Vlada Tuzlanskog kantona je usvojila Informaciju o provođenju Zakona o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u BiH na području Tuzlanskog kantona.

U Registru za Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovini upisano je 114 subjekata od koji je 14 na području Tuzlanskog kantona. U Registru za Srpsku pravoslavnu crkvu u BiH upisano je ukupno 360 subjekata od čega je 14 na području Tuzlanskog kantona, dok je u Registar za Katoličku crkvu u BiH upisan je 371 subjekat od čega 15 subjekata djeluje na području Tuzlanskog kantona.

Od ostalih crkava i vjerskih zajednica koje su upisane u Registar, koji vodi Ministarstvo pravde BiH, sjedište na području Tuzlanskog kantona imaju Jevrejska opština Tuzla, Evanđeoska crkva Tuzla, Starokatolička crkva u BiH Dubrave, Župni ured Svete Marije Dubrave, Sinodolno vijeće Dubrave i Biskuspka kancelarija Dubrave.Osnovni problem sa kojim se susreću i koji ističu sve vjerske zajednice na području Tuzlanskog kantona tiču se obaveze države da regulira penzijsko-invalidsko i zdravstveno osiguranje vjerskih službenika. Kako je izvijestilo nadležno Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine sa odgovornim federalnim organima i dužnosnicima pokušava se iznaći rješenje za osiguranje neophodnih finansijskih sredstava za regulisanje ovog pitanja.

U svojim osvrtima, sve vjerske zajednice ističu problem povrata oduzete imovine odnosno nedostatka državne legislative, te smatraju važnim donošenje zakona kojim se reguliše povrat imovine koja je oduzeta vjerskim zajednicama. Od ostalih problema koje su vjerske zajednice istakle, su napadi na vjerske službenike, oštećenja vjerskih objekata te problem uznemiravanja i napada na vjerske povratnike.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona izvijestilo je da je u 2009. godini evidentiran manji broj incidenata koji su bili usmjereni na izazivanje nacionalne netrpeljivosti među građanim Kantona u odnosu na tri prethodne godine. Evidentirano je ukupno 40 incidenata od čega 21 incident prema islamskoj konfesiji, 11 prema katoličkoj i 8 prema pravoslavnoj konfesiji. Od evidentiranih 40 incidenata u 2009. godini rasvijetljeno je 8, a procesuirano je 18 lica.

U prošloj godini Vlada Tuzlanskog kantona je za podršu vjerskim zajednicama izdvojila 100.000 KM, a u okviru programa za održivi povratak izdvojeno je dodatnih 156.000 KM. Za podršku Narodnoj kuhinji „Imaret” Muslimanskom dobrotvornom društvu „Merhamet” dodijeljeno je 556.000 KM. Ovaj vid podrške vjerskim zajednicama nastavlja se i u 2010. godini.

(SodaLIVE.ba)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x