O problemu između BHB Cable TV i Elta-Mt

1 525

Komisija za borbu protiv korupcije Skupštine Tuzlanskog kantona na danas održanoj sjednici, između ostalog, razmatrala je predstavku preduzeća za izgradnju objekata iz oblasti telekomunikacija ˝BHB Cable TV˝ d.o.o. iz Lukavca. Ovaj kablovski operater se žali na probleme koje ima sa drugim domaćim operaterima, konkretno spominje operatere Elta-Mt i TXTV.

U predstavci se navodi da je preduzeće naišlo na probleme kada je planiralo investiranje u novu mrežu u Tuzli, te kada je trebalo da postavi alkaten cijevi u kanale Centralnog grijanja, gdje se nalaze i cijevi ostalih operatera sa područja Tuzlanskog kantona. Navode da su im tada radnici domaćih operatera fizičkom silom sprečavali izvođenje radova, ali da su se istovremeno pojavili i problemi vezani da dokumentaciju, a kojih nije trebalo biti. Od njih se tada tražilo Rješenje Općinske službe za komunalne poslove kako bi mogli kopati zemlju za postavljanje pomenutih cijevi. Zahtjev su poslali 11. juna 2010. godine, ali odgovor još uvijek nisu dobili, a razlog odugovlačenja vide u pritisku na komunalnu službu i njene rukovodioce od strane doskorašnjeg savjetnika općinskog načelnika Zdravka Đuranovića.

Komisiji za borbu protiv korupcije Skupštine TK ˝BHB Cable TV˝ d.o.o. obratio se kako bi Komisija ispitala vezu između vlasnika firme ˝Elta-Mt Muhameda Tokače, utaje poreza u iznosu od 185.000 KM i dodatnih 285.000 KM, kao i naloga koje izdaje radnicima Elte-mt i TXTV-a Tuzla da fizičkom silom sprječavaju izvođenje radova operatera iz Lukavca. ˝Predstavka koju smo dobili govori o konkretnim koruptivnim djelima i zloupotrebama položaja i institucija i pojedinaca. Od općinskog načelnika i Općinskog vijeća tražimo da nas informišu o navodima iz predmeta, od Centralnog grijanja zahtijevamo da Komisiju informiše o navodima i korištenju objekata od javnog interesa u Centralnom grijanju, a od MUP-a TK tražimo da se uključi u cijeli proces, te da učini potrebno kako bi se što prije riješila kompletna situacija, a građanima pružila prilika da uživaju u prijemu kablovskog prijenosa˝, kazao je predsjednik Komisije za borbu protiv korupcije Skupštine TK Refik Ahmedinović.

Komisija je razmatrala i predstavku Udruge ˝Dioničara˝ iz Banovića, koji su se Komisiji obratili kako bi im pomogla u raskrinkavanju tzv. organizovane kriminalne grupe u preduzeću ˝Livatrans˝ d.d. Banovići. U predstavci navode da ta grupa godinama prima mito za prijem radnika u radni odnos po načelu ˝ko da više novca od 5.000 KM˝. ˝Bez obzira što je anonimna predstavka, Komisija je vidjela da u njoj ima elemenata nepotizma i korupcije. Od MUP-a TK zahtijevamo da provjeri navode i obavijesti Komisiju u što skorije vrijeme˝, kazao je Ahmedinović.

Komisija za borbu protiv korupcije Skupštine Tuzlanskog kantona razmatrala je i predstavku KK ˝Jedinstva˝ Tuzla, anonimnu predstavku vezanu za upis u Medicinsku školu Tuzla, kao i Izjašnjenje uposlenika Kantonalne uprave za inspekcijske poslove u vezi anonimne prijave protiv Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

(SodaLIVE.ba/TIP.ba)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
doom

Uh ima posla za ‘Komisiju za borbu protiv korupcije’, samo se nadam da i oni nisu korumpirani.. 😀

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x