NSRS: Usvojen Zakon o referendumu

2 630
U Narodnoj skupštini RS-a večeras je usvojen Zakon o referendumu i građanskoj inicijativi RS-a, koji je po hitnoj proceduri predložila Vlada RS-a. Za zakon je glasala 46 poslanika, 16 je bilo protiv, a šest uzdržanih.
Raspravu o ovom zakonu, tokom jučerašnjeg i današnjeg zasjedanja, obilježile su oštre polemike i suprotstavljeni stavovi vladajućih i opozicionih stranaka.

Poslanici iz reda bošnjačkog naroda nisu jučer, ali ni danas, prisustvovali posebnom zasjedanju o ovoj tački, jer smatraju da je Zakon antiustavan i antidejtonski i ne žele da učestvuju u takvom djelovanju.

Uz zakon usvojeni su i amandmani SNSD-a.

Opozicione stranake, SDS, PDP i SRSRS, optužile su, tokom jučerašnje i današnje rasprave, vladajući SNSD da referendum ponovo koristi kao izborni trik, budući da on ne predviđa kada se i po kojem pitanju može zatražiti izjašnjavanje građana.

Poslanici SDS-a tražili su amandmanski da se u Zakon ugrade odredbe o obaveznom izjašnjavanju građana kod donošenja odluka o pristupanju BiH vojnim savezima, kao i kod ustavnih promjena, ali to nije prihvaćeno.

Vladajuće stranke smatraju da će, upravo zbog činjenice da u zakonu nema definiranih tih pitanja, on proći, ukoliko ne Vijeće naroda, odnosno Klub Bošnjaka, onda na Ustavnom sudu RS-a.

Ponovili su stav da taj akt nije antiustavan i antidejtonski, već da postoji potreba da RS zakonski regulira tu oblast.

Nakon usvajanja ovog zakona okonačno je posebno skupštinsko zasjedanje, tokom kojeg su usvojeni Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o državljanstvu RS-a, po hitnom postupku, kao i Nacrt zakona o garantnom fondu RS-a.

(FENA)
0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
-------

klasika: nasi nisu prisustvovali, umjesto da su glasali PROTIV, ovako isto kao da su glasali ZA. Klasicno SDA i Dodik surovanje.

cerga

SUSKA SE SUSKA da ce opet biti izgleda ” Lijepa sela lijepo gore” “Zurka”

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x