Nova negiranja genocida u Srebrenici iz RS-a

1 609

Petnaesta je godina od genocida u Srebrenici, koji su čitav svijet, ali i presude Haškog tribunala ozvaničile. I dok se nastavljaju pripreme za vjerovatno dosad najveću dženazu u Potočarima, iz Republike Srpske orkestirano se nastoji negirati genocid i minimizirati broj žrtava u Srebrenici.

Milorad Dodik traži da Vlada RS-a revidira izvještaj Komisije za Srebrenicu iz 2004. godine, a iz Centra za istraživanje ratnih zločina iz Banje Luke poručuju da treba srušiti “mit o Srebrenici”.

Istina su more bijelih nišana u Potočarima i mnoge otvorene, ali i još neotvorene masovne grobnice Srebreničana. U Memorijalnom centru Potočari i na obiteljskim mezarjima već je ukopano 3.914 žrtava genocida u Srebrenici, od dječaka do staraca i žena.

Laboratorije ICMP-a pomogle su da skeletni ostaci žrtava genocida i dalje svakodnevno dobivaju imena. Broj se neprekidno povećava. “Utvrdili smo identitet za 6.414 osoba čiji je nestanak vezan za područje Srebrenice u julu 1995. godine”, kaže šef Odjela za koordinaciju identifikacija ICMP-a u Tuzli Edin Jašaragić.

U protekla tri dana ovaj broj je povećan za još 21 ime, a istovremeno se 11. jula može očekivati dosad vjerovatno najveća dženaza i ukop žrtava genocida. “Imamo preko 500 tijela za čije su se posmrtne ostatke članovi njihovih porodica odlučili da ih ukopaju u Memorijalnom centru Potočari, a broj identifikovanih za ukop svaki dan se povećava”, kaže Emina Kurtalić, projekt menadžer Identifikacijskog programa Podrinje ICMP-a.

Dok se sve ovo dešava stižu poruke Milorada Dodika o reviziji izvještaja za Srebrenicu, a direktor Centra za istraživanje ratnih zločina Republike Srpske Janko Velimirović otvoreno poručuje da treba srušiti “mit o Srebrenici”, negirajući broj žrtava genocida uz tvrdnju da su mnogi živi i borave u zapadnim zemljama. Velimirović tvrdi da je takvih slučajeva više od 500, što je, kako je rekao, nedavno potvrdio i direktor Instituta za traženje nestalih BiH Mirsad Tokača.

Srebreničani su ogorčeni ovakvim tvrdnjama. “Ovdje visoki predstavnik mora reagovati. Ovo je, zaista, prevršilo svaku mjeru”, kaže potpredsjednik Narodne skupštine RS-a Šefket Hafizović i poručuje: “Što se tiče mita, najbolje bi bilo da se takvi pozabave vlastitim mitom i da više ne slijede politiku svog ideologa Dobrice Ćosića i Slobodana Miloševića.”

(SodaLIVE.ba/FTV)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
ziće

Milorad Dodik je već odavno izgubio kompas a narod se već navikao na onu narodnu “Pas laje, vjetar nosi”. Svima je već poznato da su ti neljudi napravili dva genocida; jedan na živim a drugi na mrtvim bošnjacima a ovaj drugi čine i dan danas prekopavajući i krijući kosti po cijeloj državi. Doći će dan kad će priznati sva ova zlodjela.

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x