Nova milionska investicija Elektroprivrede BiH u TE Tuzla

0 570

Generalni direktori Elektroprivrede BiH i Energoinvesta, Amer Jerlagić i Džemail Vlahovljak, potpisali su danas Ugovor o izgradnji silosa za pepeo u TE Tuzla, vrijedan 5,05 miliona KM, bez PDV-a. Riječ je o poslu koji će realizirati konzorcij Energoinvest i firma Butmir iz Sarajeva u roku od osam mjeseci, a odnosi se na istovremeni transport pepela s blokova 4 i 5 i transport s bloka 6, u paru s nekim od blokova 4 i 5.

Direktor Elektroprivrede BiH Amer Jerlagić istakao je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu da je Elektroprivreda nastavila s politikom dodjele poslova domaćim firmama koje za te poslove posjeduju reference i kurentne su na tržištu. Novi silos, kako je naglasio, treba da omogući bolju i fleksibilniju isporuku pepela, kao nusproizvoda od kojeg Elektroprivreda ostvari značajan prihod.

Džemail Vlahovljak, generalni direktor Energoinvesta, istakao je da je zadovoljan što će njegova kompanija raditi još jedan značajan posao za Elektroprivredu. ”Nadam se da ćemo to uspješno okončati, kao i dosadašnje poslove. Garancija za to su naše iskustvo u srodnim poslovima, u poslovima zaštite okoliša, ali i u projektiranju i realizaciji projekta”, istakao je Vlahovljak i naglasio da je sličan posao Energoinvest ovih dana okončao u Srbiji.

Kako je rečeno, kapacitet instalacije za suho pražnjenje pepela iz silosa pepela je 3.000 m3 je 200 t/h po jednoj instalaciji, dok sadržaj čvrstih čestica u ispušnom zraku na vrećastom filteru između silosa i silosu pepela 3.000 m3 mora biti ispod 5 mg/m3, što je u skladu s normama EU o zaštiti okoliša. Ugovorom je predviđeno da se 90 procenata ukupno ugovornog iznosa isplaćuje sukcesivno, prema dinamici izvšene isporuke opreme, izvršenih radova i usluga, a da se 10 procenata isplati nakon uspješno završenog probnog pogona postrojenja.

(SodaLIVE.ba/FENA)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x