Norvežani nude pomoć u istraživanju nafte u BiH. Da li imamo najveće zalihe ovog energenta u Evropi?

6 895

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vahid Hećo primio je juče u Sarajevu ambasadora Kraljevine Norveške Jana Braathua, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću u Federalnoj vladi. Na sastanku kojem su prisustvovali eksperti norveških naftnih kompanija i pravnih ureda te Energoinvesta razgovarno je o stvaranju pravnog okvira za istraživanje naftnih nalazišta u Federaciji BiH.Kako je istakao ministar Hećo, u Federaciji BiH ne postoji nikakav pravni okvir koji bi regulirao ovu oblast, tako da je pravna pomoć i ekspertiza norveških kompanija dobrodošla.

– Došlo je vrijeme da zakonski uredimo ovu oblast. Istraživanja koja su vršena prije rata pokazala su da na najmanje tri lokaliteta u FBiH postoje određene količine nafte i dali smo nalog Energoinvestu da nastavi s tim istraživanjima. Ključne pretpostavke za daljnji rad bit će izrada teksta zakona koji će regulirati ovo pitanje – istakao je ministar Hećo.

Predstavnici norveških kompanija, čije usluge plaća ministarstvo vanjskih poslova ove zemlje, kazali su da je cilj i svrha ne samo da se privuku strani investitori nego i da Federacija BiH a i lokalna zajednica imaju što veću korist od legislative koja bi regulirala istraživanje, a kasnije i eksploataciju ovog resursa.
Ministar Hećo također je kazao da je ovo pogodan trenutak za stvaranje pravnih pretpostavki za ovu oblast jer trenutno postoji i interes velikog broja kompanija koje žele da grade rafineriju nafte na području Federacije BiH, odakle bi se, uz najviše standarde, snabdijevalo tržište EU, saopćeno je.

Bosna i Hercegovina leži na zalihama nafte teškim čak 2,5 milijardi barela!

Podatak je nevjerovatan, ali i istinit: Bosna i Hercegovina leži na zalihama nafte teškim čak 2,5 milijardi barela! Ovo je pokazalo istraživanje američkih kompanija koje je rađeno 1991. godine, a kompletna stručna dokumentacija o tome nalazi se u sefovima te dvije firme. Prema nalazima, najveće zalihe nafte u Evropi nalaze se upravo u Bosni i Hercegovini.
Kao glavna nalazišta izdvojeni su Hercegovina, prvenstveno Drežnica i područje oko tog mjesta, Posavina i Majevica.Američki i britanski stručnjaci otkrili su čak 70 nalazišta nafte u Bosni i Hercegovini. Oni su, inače, istraživanja u BiH radili od 1973. do 1991. godine. Njihovi podaci govore da je samo nalazište nafte u sjeveroistočnoj Bosni, tačnije tuzlanskom bazenu, vrijedno oko 80 milijardi dolara! Inače, javnosti je početkom 1992. saopšteno da je otkrivena nafta u BiH, međutim, rat u našoj zemlji je zaustavio sva dalja istraživanja.

(SodaLIVE.ba/FENA)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
6 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
_PaRaZiT_

ehh da je tako da ima nafte kod nas :)) to bi nam dobrodoslo bgm, ali odma ce se vise krasti hehe

pizdarija

ako ima nafte imamo i problem 😀

Adnan77

Pa gdje ima muslimana ima i nafte… hehehehe

Budzi

Nikakve koristi za obicni narod, bice skuplja nego danas….. kao struja i voda, rude itd… imas je…. koda je i nemas…!!!

Dado

Postali bi Iraq broj 2 (:

zijad

Ako pogledamo sve zemlje koje imaju naftu il ih je neko napao tobože terorizam il imaju leglo terorista ma ove bogate zemlje će izmisliti bilo šta da osiromaše takvu zemlju koja ima naftu i onda kad postane ta država sirotinja onda oni dođu sa svojim slamčicama i to sisiaju dok ne posisaju a mi ćemo sisati govna ko i druge zemlje koje imaju naftu.Kad malo bolje sagledate,tako je u Iraku , Iran eto vidiš da ih pritišću jer im treba nafta isto ko i Iran što su napali pa Afganistan navodno traže Bin Ladena he he koda je neko budala zna svako na svijetu šta njima treba to je isto kao HITLER što je hti da pokori čitav svijet pa i ovi su sada isti samo na moderniji način,oni su još gori,…

6
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x